Kasteel de Haar

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar werd voor het eerst genoemd in 1391 en werd gefinancierd door de Rothchilds en in 1892 door Pierre Cuypers in zijn huidige staat hersteld.

Dit is een indrukwekkend kasteel, mogelijk een van de beste voorbeelden in Nederland. Voor het eerst genoemd in 1391, werd het gegeven aan de familie De Haar, maar werd het in 1482 doorgegeven aan de familie Van Zuylen. Na 1641 raakte het geleidelijk aan in verval totdat het in 1892 werd gerestaureerd door Pierre Cuypers.

Openingstijden

Kasteel:
Ma-Zo: 11:00-17:00

Park
Ma-Zo: 09:00-17:00

Prices

   €0  Volwassene met Museumkaart.

   €17.00  Volwassen zonder Museumkaart.

Contact en locatiegegevens

Kasteellaan 1
3455 RR Haarzuilens
Utrecht

   +31 30 677 8515

   Website

   52.11957, 4.98446

Meer informatie

Deze links leiden u naar andere websites met aanvullende informatie.

   Museumkaart

Persoonlijke Notities

Ik heb gemengde gedachten over dit kasteel. Het is, heel duidelijk, indrukwekkend voor het oog. Het voelt bijna niet op zijn plaats, maar persoonlijk was ik nogal verrast dat ik zo'n kasteel in Nederland kon vinden. Architecturaal is het van enige betekenis, Pierre Cuypers ontwierp het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Sommige van de moderne gemakken zoals elektrische verlichting en centrale verwarming waren op dat moment state-of-the-art. Dit alles werd mogelijk gemaakt doordat de katholieke baron Van Zuylen in 1887 met de joodse barones Rothschild huwde. Dit is een interessant verhaal - de barones werd onterfd omdat hij dat deed, maar had blijkbaar genoeg geld voor de restauratie. Ze hadden twee kinderen, wat ook interessant is omdat de barones later een lesbische levensstijl leidde met Renée Vivien en andere vrouwen. Ik vraag me af of de barones ooit echt haar ware zelf was en ooit echt gelukkig was ondanks alle rijkdom. De goede tijden voor de familie Van Zuylen bleven bestaan ​​in de jaren 60 en 70 en er is een weergave van de feesten die ze hielden met filmsterren als Roger Moore, Bridget Bardot enzovoort. Maar het lijkt erop dat de uitbundige levensstijl van die generatie veel van de gezinsfinanciën heeft opgebruikt, en in 2000 werd het kasteel overgedragen aan een stichting. Ik ken de details van de stichting niet, maar het kasteel is open voor het publiek en de fondsen die dit genereert, samen met evenementen onderhouden het vandaag.

Fotogallerij

Dingen die ik leuk vind…

“All truly great thoughts are conceived while walking.” – Friedrich Nietzsche