Rothaarsteig

De Rothaarsteig, die als “Weg van de zintuigen” wordt aangeduid, volgt grotendeels de kam van het Rothaargebergte van Dillenburg in het Westerwald tot Brilon in het Sauerland. De route varieert in lengte van de 153 km lange standaardroute via de Kammvariante tot 157 km via de Talvariante die door Schanze en Latrop loopt. De wandeling kan worden verlengd tot 187 km als de Westerwald-variant wordt gevolgd. Optionele zijtochten zoals de Bruchhauser Steine voegen ook extra kilometers toe, evenals een verblijf in steden en dorpen buiten de hoofdroute.

Uitzicht vanaf de Feldstein uitkijkpunt in de Bruchhauser Steine op de Rothaarsteig.
Uitkijkpunt Feldstein Bruchhauser Steine

DeWandelaar heeft begin augustus 2022 de Rothaarsteig in 4 nachten of iets meer dan 4 dagen doorgewandeld. Hij werd gelopen in de richting Dillenburg naar Brilon, en zo wordt hij hieronder beschreven. Dit is tegengesteld aan de richting waarin de route meestal wordt gepromoot.

De route is een perfecte doortocht van korte duur, en een goede route om te gebruiken als kennismaking met doortochten. De route is gemakkelijk per trein te bereiken, en zowel Brilon als Dillenburg hebben hotels en andere accommodatie in de buurt van de route. Water is relatief gemakkelijk te vinden, want de route loopt langs verschillende bronnen waaruit enkele van de grootste rivieren in Duitsland ontspringen. Op regelmatige afstanden zijn er veel schuilhutten, waarvan de meeste geschikt zijn voor een overnachting (zie foto’s hieronder). Omdat de tocht kort duurt, is het niet nodig onderweg voedsel aan te vullen.

Zoals alle DeWandelaar routebeschrijvingen, gebruik het contactformulier als er iets gemist of onjuist is.

Rothaarsteig Kaart

De kaart hieronder toont het hoofdpad (groen), Kammvariante (zwart), Talvariante (rood) en Westerwaldvariante (blauw). De pictogrammen tonen verschillende waypoints, klik erop en op het pad zelf voor meer details. Alle onderstaande informatie is opgenomen in de downloadbare GPX-bestanden.

Elevatie

Hoogte. Bereik: 226m – 843m

Alle routes zijn gebaseerd op een wandeling van Dillenburg naar Brilon en hebben ongeveer dezelfde hoogteverschillen. De kaart en hoogtekaart hieronder tonen de hoofdroute Rothaarsteig en de Talvariante optie. Waypoint pins zijn de schuilhutten die gebruikt worden bij het lopen vanaf Dillenburg. Door te klikken en te slepen over de hoogtekaart wordt ingezoomd op dat deel van de kaart en de route.

Optie Rothaarsteig: Stijgen / Dalen (m)
Kammvariante: 4170 / 3970
Talvariante: 4338 / 4138
Westerwald Kamm: 4786 / 4592
Westerwald Tal: 4954 / 4760

GPX Bestanden

Omdat sommige GPS Apps maar één GPX-track tegelijk kunnen tonen, levert DeWandelaar de vier varianten van de Rothaarsteig als aparte bestanden. De eerste twee zijn de hoofdroute met ofwel de Tal- (157km) ofwel de Kamm-variante (153km). De laatste twee zijn de Westerwaldvariante met ofwel de Tal- (187km) en Kamm-variante (183km). Als je fouten ziet of aanvullingen hebt, neem dan contact op met DeWandelar en de bestanden zullen worden bijgewerkt.

DeWandelaar raadt aan de gratis GPX Viewer App voor iOS te gebruiken, die foto’s van waypoints toont. Maps 3D Pro is ook een goede app voor iOS, maar toont geen foto’s. Als u een Android App kunt aanbevelen, neem dan contact op met DeWandelaar.

Route Opties of Varianten

Er zijn twee sets van twee opties die varianten worden genoemd. Als u in de richting Dillenburg naar Brilon loopt, begint de eerste variant meteen in Dillenburg en is ofwel het hoofdpad (20 km) ofwel de Westerwaldvariante (51 km) voordat ze allebei weer samenkomen bij de schuilhut Haubergspfad.

De hoofdroute loopt 63 km naar het noorden en bereikt dan de Millionenbank, waar de wandelaar kan kiezen tussen de Kammvariante (9 km) en de Talvariante (13 km). Beide opties komen bij Schanze weer op de hoofdroute uit.

De Talvariante gaat door Latrop en volgt beken door een vallei. De Kammvariante volgt de bergkam, gaat over verschillende bergtoppen en nabij een hangbrug die je misschien op promotiemateriaal ziet. De hangbrug wordt gemist door te kiezen voor de Talvariante.

Als u de Westerwaldvariante loopt, zal dat waarschijnlijk de duur met een dag verlengen en het vinden van een schuilplaats vereisen. Er blijken twee hutten te zijn ongeveer halverwege die variant, beide dicht bij de grens van het Dreilandereck tussen de drie regio’s Rijnland-Palts, Hessen en Noordrijn-Westfalen. Van Dillenburg naar Brilon ligt de eerste hut 23km langs de Westerwaldvariante net voor Fuchskaute en dicht bij Waldaubach. De hut Ketzerstein ligt 26km van Dillenburg bij Weißenberg.

Gezicht op de Ketzerstein schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Ketzerstein

Doorwandelen van de Rothaarsteig

De eerste beslissing die u moet nemen is in welke richting u de Rothaarsteig gaat bewandelen. Er zijn hotels in zowel Brilon als Dillenburg, maar alleen Brilon heeft een populaire DJH Jeugdherberg waarvoor je misschien vooraf moet reserveren. Als u van plan bent meteen na aankomst te gaan wandelen, is de eerste redelijke schuilhut vanuit Brilon bij de Borbergskirchhof, op ongeveer 9 km van de wandeling. Vanuit Dillenburg ligt de Westerwaldblick-schuilhut op 12 km bij Rodenbach.

DeWandelaar kwam in Dillenburg aan met de trein om 16:30, nadat hij om 09:00 uit Amsterdam was vertrokken. Dit geeft voldoende tijd om door de stad te wandelen, en de Dillenburg Historic Trail wordt aanbevolen om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien, waaronder de Wilhelmsturm of Slot Dillenburg. DeWandelaar verbleef in het Liebezeit (voorheen Hotel Dillenburg) en het Hotel am Kurpark in Brilon. Het laatste heeft een zwembad, sauna en buiten ligstoelen in het Kurpark, een mooie manier om te ontspannen aan het eind van de wandeling. Beide hotels hadden een uitstekend ontbijt inbegrepen en hebben een restaurant op het terrein. Er zijn Lidl supermarkten in beide steden, ze liggen dicht bij de treinstations. In Brilon zijn er supermarkten dichter bij het station en langs het pad naar het centrum.

Gezicht op het kasteel Wilhelmsturm in Dillenburg aan de Rothaarsteig.
Kasteel Wilhelmsturm

Andere factoren die uw keuze kunnen beïnvloeden, zijn de bezienswaardigheden aan beide uiteinden. DeWandelaar stelt voor in Brilon te eindigen, omdat de Bruchhauser Steine en de ruïnes rond Borberg dichtbij zijn en het vanaf daar meestal bergafwaarts gaat. Het eindpunt Dillenburg heeft meer gebouwen, landbouwgrond en heuvels, maar minder bossen. Brilon is een grotere stad met meer winkels.

Water

Water vinden is een belangrijk onderdeel van een trektocht. Gelukkig heeft de Rothaarsteig verschillende natuurlijke bronnen met goede tussenpozen. Maar wees voorzichtig, in de zomer van 2022 stonden sommige van deze bronnen zoals de Lennequelle droog en andere druppelden slechts heel langzaam. Gebruik een pot of beker om het water op te vangen voor het filteren.

Een close-up van de Lennequelle bron op de Rothaarsteig.
Lennequelle Bron

Vanwege de hitte in augustus 2022 gebruikte DeWandelaar gemakkelijk 2-3 of meer liter water per dag, inclusief dat voor het ontbijt en het avondeten. Af en toe was het weer zo heet dat water werd gebruikt om af te koelen en een zonnesteek te voorkomen. Dit was vooral nodig in de Dillenburg-helft van de wandeling, waar bomen zijn verwijderd en er weinig schaduw is. Een dag na de wandeling passeerde een buitenthermometer 42°C in het directe zonlicht!

DeWandelaar had een reserveblaas van 3 liter in de rugzak die langzaam werd verbruikt en niet werd bijgevuld. Twee flessen buiten de rugzak met ongeveer 2 liter werden bijgevuld wanneer dat mogelijk was. Volgeladen was dat 5 kg water, wat zwaar was – een kwart van het totale startgewicht – maar noodzakelijk vanwege de hitte. Het water werd zo beheerd dat het op was tegen de tijd dat Brilon werd bereikt.

Schuilhutten, Afval, Toiletten en Koken

Wildkamperen is in Duitsland niet toegestaan. Er zijn regionale uitzonderingen, maar er is ook een algemene uitzondering, en dat is bivakkeren in de Schutzhütten of de schuilhutten langs de route. Dit is geen luxe kamperen, de bankjes binnen zijn meestal smal en je valt er gemakkelijk af als je probeert plat te liggen. Vaak zit je tegen een muur, vooral als je de hut met anderen moet delen. Als je geluk hebt en de hut voor jezelf hebt, kun je op de grond slapen, die stoffig of vochtig kan zijn en bedekt met kleine stenen en kiezels. In kleinere hutten is er maar net genoeg plaats voor één persoon. DeWandelaar neemt altijd een grondzeil en/of tarp mee als het gewicht het toelaat.

Sla geen spijkers of schroeven in de Schutzhütte en verander of beschadig de schuilhut op geen enkele manier. Vaak is de shelter slechts een dak met muren aan één of twee zijden, wat betekent dat ze weinig bescherming bieden tegen de wind.

Het is verschrikkelijk, maar veel mensen gaan naar het toilet in de buurt van de schuilhutten en een cirkel van toiletpapier van 10 meter in elke richting omringt de schuilhutten vaak. Soms doen mensen hun behoefte direct op of achter de schuilhut zelf. Schitzhauzen! Vreselijk! Controleer altijd hoe hygiënisch het is op plaatsen waar je overweegt te slapen. Triest, maar waar.

Er zijn nauwelijks toiletten langs het pad. Neem een spade mee, of, als je er geen hebt, zoek een stevige stok of tak om een greppel af te schrapen. DeWandelaar gebruikt een camouflage poncho om de rugzak te bedekken en even te verbergen om verder de bush in te gaan. Graaf een redelijk diep gat, ver genoeg van het spoor, een hut, picknick- of rustplaats, en vooral ver van waterbronnen. Vul en bedek het gat met de uitgegraven grond. Begraaf alles als je klaar bent.

Als algemene regel geldt dat u alles wat u meeneemt naar buiten moet brengen en dat u geen sporen mag achterlaten. Er staan af en toe afvalbakken langs de Rothaarsteig, soms bij de schuilhutten zelf. DeWandelaar raapt ook plastic verpakkingen of ander afval dat langs de route wordt gevonden op. Als hij dat achterlaat, zal dat de autoriteiten er waarschijnlijk toe aanzetten nog meer wildkampeermogelijkheden te verwijderen.

Er zijn enkele grills of open vuurplaatsen in of nabij sommige schuilhutten. DeWandelaar gebruikt een klein, draagbaar gasfornuis om te koken. Open vuur is rokerig en stinkend en niet erg leuk of veilig om bij te slapen. In droge tijden kunnen ze gevaarlijk zijn en een risico vormen voor bosbranden.

Wees verantwoordelijk en laat de Rotharsteig achter in een betere staat dan u hem aantrof.

Routebeschrijving Rothaarsteig

Aangezien de Rothaarsteig van Dillenburg naar Brilon is gelopen, wordt hij in die richting beschreven. Alleen de belangrijkste bezienswaardigheden, schuilhutten en bronnen die essentieel zijn voor doortrekkers worden besproken. Het pad zelf is goed bewegwijzerd in beide richtingen, en als u de rode ‘R’ een tijdje niet hebt gezien, ga dan terug want u bent waarschijnlijk verkeerd gelopen. Gebruik een GPS-apparaat met GPX-bestanden zoals die hierboven en controleer het zo nu en dan.

Dillenburg naar Schuilhut Dietzhölztaler

Dillenburg heeft een sterke band met Nederland en het Huis Oranje-Nassau, en wordt aangeduid als de ‘Stadt der Oranier’. De Wilhelmsturm uit 1872, waar het oorspronkelijke kasteel stond, kijkt uit over de stad. De straten van de stad zijn omzoomd met vakwerkhuizen, waarvan verschillende zijn gecombineerd met voorbeelden van barokke en laat-barokke of rococo-gebouwen om het Historisch Pad te creëren. Perfect voor een avondwandeling.

Gezicht op het kasteel Wilhelmsturm met het standbeeld van Willem van Oranje in Dillenburg aan de Rothaarsteig.
Kasteel Wilhelmsturm

De Rotharsteig begint met een matige klim langs de Bismarcktempel en de Adolfshöhe Lookouts, die beide een goed uitzicht op de Wilhelmsturm bieden. De eerste 9 km zijn een mix van beboste heuvels, stedelijke straten en landbouwgrond.

Uitzicht vanaf de Bismarcktempel naar de Wilhelmsturm in Dillenburg op de Rothaarsteig.
Uitkijkpunt Bismarcktempel
Uitzicht vanaf de uitkijkpost Adolfshöhe naar de Wilhelmsturm in Dillenburg op de Rothaarsteig.
Uitkijkpunt Adolfshöhe

Aan de rand van Manderbach komt u de rustplaats Weitershell tegen, met tafels, een houten schommelstoel, grasvelden erachter en mooie uitzichten, maar geen schuilhut. De Westerwaldblick-schuilplaats met houten hangmat en uitzicht op het Westerwald ligt 3 km verderop. Beide plaatsen liggen vrij dicht bij de bevolking, maar zijn niet druk.

Gezicht op het rustplaats Weitershell van de Rothaarsteig.
Rustplaats Weitershell
Gezicht op de Westerwaldblick schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Westerwaldblick
Uitzicht vanaf de Westerwaldblick schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Westerwaldblick

Haubergspfad schuilhut is een goede 8km verder in de buurt van Wilgersdorf. Dit is 21 km van uw wandeling en zeer dicht bij de kruising met de Westerwaldvariante. De hut ligt vrij afgelegen en heeft een picknicktafel en grasveld eromheen, maar geen echt uitzicht.

Gezicht op de Haubergspfad schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Haubergspfad

Ongeveer 2 km verder ligt het uitkijkpunt Tiefenrother Höhe met uitzichten naar het noordwesten. Dit stuk bos was in augustus 2022 verwijderd, waardoor de wandeling uitzichten in de verte bood, maar de directe omgeving apocalyptisch was. Met weinig schaduw en een temperatuur van midden 30 was het erg heet en zweterig, zeker met nog vijf dagen voorraad in de rugzak.

Uitzicht vanaf het uitkijkpunt Tiefenrother Höhe op de Rothaarsteig.
Uitkijkpunt Tiefenrother Höhe

Gelukkig was de Dillquelle maar 5 km verderop en werd dit de eerste gelegenheid om water bij te vullen. De bron druppelde slechts en het water werd opgevangen in een pot voordat het in waterflessen werd gefilterd. De Dillquelle schuilhut is een van de beste op de route, heeft een grill en picknicktafels en geen slechte optie om aan het eind van de eerste dag te verblijven. Het is alleen jammer dat het bos dat het omringde, gekapt is en het in een woestenij achterlaat.

Een close-up van de Dillquelle bron op de Rothaarsteig.
Dillquelle Bron
Gezicht op de Dillquelle bron op de Rothaarsteig.
Dillquelle Bron
Gezicht op de Dillequelle schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Dillequelle

De schuilhut Haincher Höhe ligt 1,5 km verder, en 5 km verder ligt de Dietzhölztaler hut waar DeWandelaar overnachtte. De hut heeft korte banken en is krap van binnen met een tafel in het midden, maar er is een ruime rustplaats aan de andere kant van de weg met ligstoelen.

Gezicht op de Haincher Höhe schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Haincher Höhe
Gezicht op de Dietzhölztaler schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Dietzhölztaler
Gezicht op de Dietzhölztaler schuilhut en rustplaats op de Rothaarsteig.
Schuilhut Dietzhölztaler

Schuilhut Dietzhölztaler naar Dreiherrenstein

Op slechts 1,5 km van de Dietzhölztaler schuilhut ligt de Ilsequelle, waarschijnlijk de beste bron van de hele Rotharsteig. Het heeft een picknicktafel en is een goede rustplaats. Er is een bron 4 km verder bij Lahnhof, maar de route kwam er niet direct langs, dus die is niet onderzocht. Slechts 2 km verder is de Ilmquelle, die droog was en gemakkelijk te missen.

Gezicht op de Ilsequelle-bron op de Rothaarsteig.
Ilsequelle Bron
Gezicht op de Ilmquelle-bron op de Rothaarsteig.
Ilmquelle Bron

Nog een kilometer verder is de Siegquelle schuilplaats en bron. De eenvoudige Siegquelle-schuilplaats ligt ongeveer 100 meter voor de bron, heeft een picknicktafel en is omgeven door een grasveld. Het bronbekken is uitgehakt in een groot stenen blok en wordt van water voorzien door een houten trog.

Gezicht op de Siegquelle schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Siegquelle
Gezicht op de Siegquelle schuilhut, het terrein en de picknicktafel op de Rothaarsteig.
Schuilhut Siegquelle
Gezicht op de Siegquelle-bron op de Rothaarsteig.
Siegquelle Bron

De Ederquelle is nog eens 5 km verder. Tijdens het bezoek regende het, maar de bron bleek nogal modderig en omgevallen bomen hadden enkele borden beschadigd.

Gezicht op de Ederquelle-bron op de Rothaarsteig.
Ederquelle Bron

De Rothaarsteig volgt de Eder 5,5 km tot Lützel, en 2 km na een steile klim uit Lützel bereikt u de Gillerbergturm toren en uitkijkpunt.

Gezicht op de Gillerbergturm op de Rothaarsteig.
Gillerbergturm Toren

Op minder dan een kilometer afstand is de schuilhut Köhlerhutte, met een grill (niet bruikbaar tijdens het bezoek wegens brandbeperkingen), een picknicktafel en wat gras. Geen slechte plek om te overnachten, maar ’s avonds kan het populair worden.

Gezicht op de Köhlerhutte schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Köhlerhutte
Gezicht op het binnenrooster van de Köhlerhutte op de Rothaarsteig.
Schuilhut Köhlerhutte
Gezicht op de picknicktafel van de Köhlerhutte schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Köhlerhutte

Slechts 500 meter verder liggen de ruïnes van kasteel Ginsburg, aan een matig steile weg iets van de weg af. Er is een toilet, een automaat en een restaurant als u overdag aankomt. Het terrein van kasteel Ginsburg is gratis toegankelijk en informatieborden geven de geschiedenis van het terrein weer.

Gezicht op de slotgracht, brug, toren en muren van de ruïne van de Ginsburg aan de Rothaarsteig.
Ruïne Kasteel Ginsburg
Gezicht op de muren en gracht van de kasteelruïne Ginsburg aan de Rothaarsteig.
Ruïne Kasteel Ginsburg
Een blik op een informatiebord in de ruïne van kasteel Ginsburg aan de Rothaarsteig.
Ruïne Kasteel Ginsburg

Vier kilometer later is de Ferndorfquelle. De bron ligt een eindje van het pad af. De schuilhut bij de Ferndorfquelle ligt aan het pad, heeft een paar picknicktafels eromheen en goede grasvelden.

Gezicht op de Ferndorfquelle bron op de Rothaarsteig.
Ferndorfquelle Bron
Gezicht op de Ferndorfquelle schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Ferndorfquelle

Slechts 3 km van de Ferndorfquelle is de Dreiherrnstein schuilhut. Sommige kaarten tonen een schuilhut 2 km verder bij de Wanderparkplatz Hochheide, maar die is er niet. Er is wel een picknicktafel, en DeWandelaar heeft daar uiteindelijk overnacht.

Gezicht op de Dreiherrnstein schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Dreiherrnstein
Gezicht op de Dreiherrnstein schulhut en het terrein aan de Rothaarsteig.
Schuilhut Dreiherrnstein

Schuilhut Dreiherrnstein naar Friedensquelle

De volgende 30 km zijn bebost en een van DeWandelaar’s favoriete delen van de Rothaarsteig. Bijna 8 km van de Dreiherrnstein schuilhut is de Rhein-Weser-Turm. Tegen betaling van €1 kunt u de toren beklimmen naar de uitkijkplaats aan de binnenkant. Het uitzicht is geweldig en de moeite waard, en voordat u de toren verlaat zijn er toiletten (50c) waar u water kunt bijvullen.

Gezicht op de toren van de Rhein Weser Turm op de Rothaarsteig.
Rhein Weser Turm Toren
Een uitzicht vanaf de toren van de Rhein Weser Turm op de Rothaarsteig.
Rhein Weser Turm Toren

Ergens langs dit beboste gedeelte passeert u een markering die u vertelt dat u nog 75 km te gaan heeft, wat betekent dat u de helft van de route gepasseerd bent! Ongeveer 4 km van de Rhein-Weser-Turm bereik je de Margaretenstein schuilhut met een picknicktafel en grasvelden eromheen. Het is ook een mooie plek om te overnachten.

Gezicht op de Margaretenstein schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Margaretenstein

Iets meer dan een kilometer verder ligt het Potsdammer Platz schuilhut, en de Sombornquelle ligt daar slechts 500 meter vandaan.

Gezicht op de Potsdammer Platz schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Potsdammer Platz

De Sombornquelle druppelde alleen bij het bezoek en je hebt een pot of beker nodig om het water op te vangen voordat je het oppompt en filtert.

Een close-up van de Sombornquelle bron op de Rothaarsteig.
Sombornquelle Bron
Gezicht op de Sombornquelle bron op de Rothaarsteig.
Sombornquelle Bron

Nog geen kilometer verder ligt het zeer eenvoudige schuilhut Paul Ermecke Platz, en 2,5 km verder ligt het dorp Jagdhaus.

Gezicht op de Paul Ermecke Platz schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Paul Ermecke Platz

De Rothaarsteig loopt rond het noorden van het dorp over de Heidkopf heuvel, voordat hij oostwaarts gaat naar de Millionenbank schuilplaats, ongeveer 2 km van Jagdhaus. De Millionenbank shelter is stevig gebouwd, maar was vochtig aan de binnenkant ondanks een zeer droge zomer. Hij staat op de kruising van de Tal- en Kamm-variant.

Gezicht op de Millionenbank schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Millionenbank

Talvariante

Deze variant daalt af in de vallei door dicht struikgewas gedurende ongeveer 4 km voordat u Latrop bereikt. Op dit gedeelte werd een teek ontdekt, en later die dag nog een. Gelukkig zaten er een tekenpincet en een spiegeltje in een EHBO-kit. DeWandelaar raadt aan om bij elke rustplaats even op teken te letten en ’s nachts voor het opzetten en instappen in de slaapzak grondig te onderzoeken.

De Rothaarsteig Talvariante volgt de beek Grubensiepen gedurende ongeveer 500 m voordat hij de schuilhut Latrop passeert, die wellicht van een vereniging is en volgestouwd was met meubilair en andere spullen.

Gezicht op de Latrop schuilhut op de Talvariante van de Rothaarsteig.
Schuilhut Latrop

De grote boom Dicke Eiche ligt 1,5 km verder, een kleine schuilhut is op dezelfde plek. Het pad begint uit het dal te klimmen en passeert de Altarstein voordat het Schanze bereikt, ongeveer 7 km van Latrop. Het gaat dan door het bos in zuidwestelijke richting van Schanze, en na 2,5 km bereikt u de kruising met de Kammvariante.

Gezicht op de Dicke Eiche schuilhut op de Talvariante van de Rothaarsteig.
Gezicht op het Altarstein-monument op de Talvariante van de Rothaarsteig.
Monument Altarstein

Kammvariante

Ongeveer 4 km van de Millionenbank hut is de Zinses Eck schuilhut die een picknicktafel en wat ruimte eromheen lijkt te hebben.

Gezicht op de schuilhut Zinses Eck op de Kammvariante van de Rothaarsteig.
Schuilhut Zinses Eck

Ongeveer 2,5 km verder ligt een hangbrug. Deze brug wordt op veel promotiemateriaal getoond, en je zult hem missen als je de Talvariante loopt. Ongeveer 400 m van de hangbrug sluit de Rothaarsteig Kammvariante aan op de WaldSkulpturenWeg bij het kunstwerk ‘Stein Zeit Mensch’. 1,5 km later volgt het kunstwerk ‘Kein leichtes Speil’. De Kammvariante eindigt ongeveer 750 m na dit kunstwerk en sluit aan op het noordelijke deel van de Rothaarsteig. U omzeilt Schanze als u deze variant loopt.

Friedensquelle naar Schuilhut Homberg

In noordwestelijke richting vanaf de plaats waar de Tal- en Kamm-varianten samenkomen, staat na ongeveer 1 km een bord dat naar de Friedensquelle wijst. De Friedensquelle-schuilhut, hoewel eenvoudig, heeft een picknicktafel en een fantastisch uitzicht. Dat de bron dichtbij is (een steile helling af) is een bonus en DeWandelaar bleef er overnachten. Het is aan te bevelen deze bron te gebruiken omdat de Somborn- (16 km) en Ruhr-quelle (19 km) in beide richtingen het dichtst bij zijn.

Een close-up van de Friedensquelle bron op de Rothaarsteig.
Friedensquelle Bron
Gezicht op de Friedensquelle schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Friedensquelle

De schuilhut Auf der Höhe bij Langewiese ligt ongeveer 4,5 km verder van de Friedensquelle. Hoewel het een grote schuilhut is met mooi uitzicht, is hij erg kwetsbaar voor weersinvloeden en ligt hij dicht bij het dorp, waardoor hij niet erg privé is.

Gezicht op de schuilplaats Auf der Höhe bij Langewiese op de Rothaarsteig.
Schuilhut Auf der Höhe Langewiese

Het is ongeveer 5 km tussen Langewiese en Kahler Asten, en onderweg passeert u de schuilhutten Sauerlandhütte, Astenberg en Kahler Asten. Ze liggen alle drie direct aan de weg. Van de drie heeft de schuilhut Kahler Asten wat vrije ruimte rondom.

Gezicht op de Sauerlandhutte schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Sauerlandhutte
Gezicht op de Astenberg schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Astenberg
Gezicht op de Kahler Asten schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Kahler Asten

Op minder dan een kilometer afstand ligt de Lennequelle. Bij een bezoek begin augustus 2022 stond de Lennequelle droog.

Gezicht op de Lennequelle-bron op de Rothaarsteig.
Lennequelle Bron

Slechts 300m verder ligt de top van de Kahler Asten (841m), die vanaf de grond een mooi uitzicht biedt. U kunt de toren beklimmen. Er is een poort of deur die opengaat na storting van €1 waarmee u naar de top kunt klimmen. De toren is geopend van 09:00 tot 18:00 uur in de lente, zomer en herfst, en van 11:00 tot 16:00 uur in november tot januari.

Uitzicht vanaf de top van de Kahlen Asten op de Rothaarsteig.
Uitkijkpunt Kahler Asten

Na een wandeling rond de Hochheide Kahler Asten daalt de route af en baant zich een weg langs en door de skivelden en stoeltjesliften. Het passeert de Brembergkopf en Bremberg schuilhutten die weinig privacy bieden.

Gezicht op de Brembergkopf schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Brembergkopf
Gezicht op de Bremberg schuilhutten op de Rothaarsteig.
Schuilhutten Bremberg
Gezicht op de Bremberg schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Bremberg

Na ongeveer 4,5 km vanaf Kahler Asten stijgt u langs de rodelbahns Schanze Wirbel en Herrloh Blitz en bereikt u de St Georg-Sprung Schanze. Hier staat een uitkijktoren, die toegankelijk is na betaling van €1 om door een draaihek te komen. Op slechts 1,5 km afstand ligt de Marktplatz van Winterberg, die u bereikt na een wandeling door de stad.

Uitzicht vanaf het uitkijkpunt St Georg Schanze richting Winterberg op de Rothaarsteig.
Uitkijkpunt St Georg Schanze Winterberg

Er is een verrassend aangename wandeling door een beboste geul genaamd ‘In der Helle’ net ten noorden van Winterberg, en je laat het stadje snel achter je. Na 3 km bereikt u de Ruhrkopf-hut, die stevig is en enkele vlakke stukken eromheen heeft.

Gezicht op de Ruhrkopf schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Ruhrkopf

Slechts 1,5 km voorbij de hut is de Ruhrquelle waar het ook mogelijk is water bij te vullen. Het kan essentieel zijn om hier bij te vullen, er zijn niet veel bronnen op de route zelf voordat u Brilon bereikt, dat nog 40 km verderop ligt. De eigenlijke Ruhrquelle ligt ongeveer 10 meter boven het monument. Gebruik een pot of beker om het water op te vangen voordat u het oppompt en filtert.

Gezicht op het bronmonument Ruhrquelle op de Rothaarsteig.
Ruhrquelle Bron
Een close-up van de bron Ruhrquelle op de Rothaarsteig.
Ruhrquelle Bron

Het dorp Küstelberg is een wandeling van 4,5 km vanaf de Ruhrquelle. Dit punt naar Brilon heeft veel bos en heeft enkele interessante kenmerken, daarom zou u kunnen overwegen de Rothaarsteig aan dit eindpunt te beëindigen.

Op slechts 2,5 km van Küstelberg ligt de schuilplaats Hillekopf, een mooie plek met een picknicktafel en vlakke plekken. Een andere zeer goede schuilplaats, Am Streit, ligt 3 km verderop. Het is slechts aan één kant open, en vrij groot, met goede vlakke gebieden eromheen en verschillende picknicktafels.

Gezicht op de Hillekopf schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Hillekopf
Gezicht op de Am Streit schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Am Streit

Op slechts 300 meter afstand ligt de Hoppeckequelle, wat meer een vijver is. De Hoppeckequelle ligt aan de oostelijke rand van het Naturschutzgebiet Neuer Hagen. In augustus stond de heide in volle bloei, het landschap was paars en door het warme weer hing het parfum zwaar in de lucht. Heerlijk! Er staan bankjes waar je van het uitzicht kunt genieten of je ogen kunt sluiten en het even kunt inademen.

Gezicht op de bron Hoppeckequelle op de Rothaarsteig.
Hoppeckequelle Bron
Uitzicht over de heide van het natuurgebied Naturpark Neuer Hagen op de Rothaarsteig.
Natuurgebied Naturpark Neuer Hagen

Op slechts 1,5 km van de Hoppeckequelle ligt het uitkijkpunt Neuer Clemensberg. Vanaf hier kunt u de steengroeve beneden zien en heeft u een goed uitzicht in de verte. Minder dan 1 km verder ligt het café Hochheide Hütte.

Uitzicht vanaf de Clemensberg uitkijkpunt op de Rothaarsteig.
Uitkijkpunt Clemensberg

Het hoogste punt van Noordrijn-Westfalen, de Langenburg (843m), ligt 3 km verder. Het ligt op de grens met Hessen, en is omsloten door bos, zodat er geen uitzicht is. In plaats daarvan is er een kruis, een picknicktafel en een houten hangmat waar je even kunt uitrusten. De rustplaats ‘Der Richtplatz’ is nog eens 2 km verder. Hier staan een monument en picknicktafels, en hier leidt een zijpad naar Willingen.

Gezicht op het rustplaats Langenberg van de Rothaarsteig.
Rustplaats Langenberg
Gezicht op het rustplaats Der Richtplatz van de Rothaarsteig.
Rustplaats Der Richtplatz

Vanaf hier daalt het pad vrij steil door het bos, en na iets meer dan 2 km bereikt u de Homberg-schuilhut. De hut is klein en ligt op een korte maar steile oever, er is weinig ruimte in of omheen. DeWandelaar arriveerde in de late namiddag en bleef hier overnachten om bij zonsopgang de Bruchhauser Steine te kunnen bezoeken.

Gezicht op de Homberg schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Homberg

Bruchhauser Steinen naar Brilon

Het informatiecentrum van de Bruchhauser Steine ligt op ongeveer 3,5 km van de Homberg-schuilplaats. DeWandelaar arriveerde erg vroeg en nam de Kreuzweg in plaats van de hoofdroute Rothaarsteig. Het informatiecentrum was zo vroeg gesloten, maar er is een pad naar de Feldstein via de Ewige Quelle. Deze bron is een goede bron van water.

Gezicht op de bron Ewige Quelle in de Bruchhauser Steine op de Rothaarsteig.
Ewige Quelle Bron Bruchhauser Steine

Het uitzicht vanaf de top van de Feldstein is prachtig, vooral rond zonsopgang. Er loopt een pad langs de twee resterende Bruchhauser Steine, de Goldstein en de Bornstein, voordat een zijpad de Rothaarsteig in het noorden, bij de Lutkenstein, weer verbindt.

Gezicht op de Feldstein in het natuurpark Bruchhauser Steine op de Rothaarsteig.
Natuurgebied Bruchhauser Steine

Als u van het Bruchhauser Steine informatiecentrum komt, is ongeveer 2,5 km langs het pad een kunstwerk genaamd de Vuureik (Feuereiche). Het pad begint dan aan een serie beklimmingen over drie of vier heuvels.

Gezicht op het Feuereiche kunstwerk op de Rothaarsteig.
Kunstwerk Feuereiche

Minder dan 1 km van de Feuereiche is de Ginsterkopf-schuilhut, die eigenlijk uit twee schuilhutten en een picknicktafel bestaat, met wat vrije ruimte eromheen die licht afloopt. Deze hut ligt op ongeveer 15 km van Brilon, dus wellicht een geschikte hut om vanuit die richting naartoe te lopen voordat u de Bruchhauser Steine bezoekt op dag twee van uw wandeling.

Gezicht op de Ginsterkopf schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Ginsterkopf

Er is een zeer mooie uitkijkpunt met enkele stoelen op de Klockliet-heuvel, net 400 m voorbij de Ginsterkopf-hut, en nog eens 2 km verder passeert u de Schusterknapp-schuilplaats, die klein is en op een helling ligt.

Uitzicht vanaf de uitkijkpunt Klockliet naar de Bruchhauser Steine op de Rothaarsteig.
Uitkijkpunt Klockliet
Gezicht op de Schusterknapp schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Schusterknapp

De St Antonius-schuilhut ligt nog eens 1,5 km verder, en is meer een overkapping van een monument met een bankje. Minder dan 300 meter verderop ligt de Borberg hut, met genoeg ruimte op de grond voor een bivak en verder niet veel.

Gezicht op de St. Antonius schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut St Antonius
Gezicht op de Borberg schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Borberg

De Borbergkirchhof ligt slechts 1,5 km verder. Hier vindt u de Borbergkapelle en het uitkijkpunt erachter voor een mooi uitzicht. Vlakbij zijn de ruïnes van een kerk uit 1300 en enkele muren die nog vroeger dateren.

Gezicht op de Borbergskapel met uitkijkpunt erachter op de Rothaarsteig.
Uitkijkpunt Borbergskapelle
Gezicht op de Borbergskirchhof ruïne op de Rothaarsteig.
Ruïne Borbergskirchhof

Een paar honderd meter hiervandaan ligt het Borbergerkirchhof shuilhut, dat niet veel ruimte biedt, maar een van de dichtstbijzijnde is van Brilon (9 km).

Gezicht op de Borbergskirchhof schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Borbergskirchhof

Er is een andere schuilhut 2 km dichter bij Brilon, direct op de parkeerplaats van de Hiebammen Hütte, maar deze is zo blootgesteld en zonder privacy.

Gezicht op de Hiebammen Hütte schuilhut op de Rothaarsteig.
Schuilhut Hiebammen Hütte

Vanaf de Hiebammen Hütte is het 1,5 km naar het kunstwerk Kyrill-Tor, dat op een poort lijkt, en dan nog maar een kilometer naar de Möhnequelle, die vlakbij Brilon zelf ligt.

Gezicht op het poortkunstwerk van de Kyrill Tor op de Rothaarsteig.
Kunstwerk Kyrill Tor
Gezicht op de Möhnequelle-bron op de Rothaarsteig.
Möhnequelle Bron

Op het laatste stuk loop je langs het Kurpark. DeWandelaar verbleef in het hier gelegen Hotel am Kurpark. Iets verder ligt de DJH Jeugdherberg van Brilon. De Rothaarsteig doet er goed aan in de natuur te blijven naarmate hij dichter bij het centrum komt. Het gaat over de Drübel-heuvel voordat het de bebouwde kom van de stad binnengaat.

Aan het eind ziet u de Propsteikirche St. Petrus und Andreas voordat u de wandeling eindigt voor het Rathaus op de Brilon Markt. Goed gedaan!

Sectie Wandelaars

Voor wandelaars die secties van de Rothaarsteig lopen of in betaalde accommodaties verblijven, zijn er 8 tot 9 delen. Elke etappe eindigt in een stad of dorp op of vlakbij de route zelf. De meest voorkomende etappes zijn:

  • Brilon – Willingen 25km
  • Willingen – Winterburg 24km
  • Winterburg – Schanze 19km
  • Schanze – Rhein-Weser-Turm 24km
  • Rhein-Weser-Turm – Lützel 18km
  • Lützel – Lahnhof 15km
  • Lahnhof – Wilgersdorf 19km
  • Wilgersdorf – Dillenburg 23km
  • Wilgersdorf – Fuchskaute (Westerwaldvariante) 29km
  • Fuchskaute – Dillenburg (Westerwaldvariante) 25km

Nuttige links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *