Ons Lieve Heer Op Solder Museum Amsterdam

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Museum Ons ‘Lieve Heer op Solder is een katholieke kerk uit 1663. In tijden van religieuze conflicten werd het getolereerd door het protestantse Amsterdam.

Dit museum draait om een rooms-katholieke kerk op de zolder van een grachtenpand dat dateert uit de Nederlandse Gouden Eeuw. De kerk werd gebouwd in een tijd van religieuze conflicten waar een protestantse Amsterdam de aanbidding van andere religies tolereerde, zolang deze maar uit het zicht was verdwenen. Naast de kerk zijn er ook verschillende historisch ingerichte woonkamers, keukens en de unieke box-slaapkamers.

Openingstijden

Ma-Za: 10:00-18:00
Zo: 13:00-18:00

Prices

   €0  Volwassene met Museumkaart.

   €12.50  Volwassen zonder Museumkaart.

Contact en locatiegegevens

Oudezijds Voorburgwal 38-40
1012 GD Amsterdam
Noord-Holland

   +31 20 624 6604

   Website

   52.37511, 4.89947

Meer informatie

Deze links leiden u naar andere websites met aanvullende informatie.

   Museumkaart

Persoonlijke Notities

Ik ging naar het Museum Ons' Lieve Heer op Solder omdat ik geïnteresseerd ben in het concept van Nederlandse 'gedogen' vanuit een spiritueel en filosofisch perspectief. In het Engels is de betekenis van het woord tolerantie het toestaan ​​van het bestaan, voorkomen of oefenen van iets waar men niet van houdt of het niet mee eens is, zonder interferentie. Deze juiste of onjuiste opvatting en de tolerantie van het verkeerde is interessant met betrekking tot ideeën zoals vorm, dualisme en monisme.

De kerk zelf wordt afgeschilderd als een voorbeeld van tolerantie. Ik ben benieuwd waarom iets dat wordt getolereerd, moet worden verborgen. Ik heb gehoord dat beschreven is als 'een oogje dichtknijpen' of 'de andere kant op kijken'.

Amsterdam was tijdens de Tachtigjarige oorlog die werd beëindigd in 1648 door de vrede van Westfalen bestuurd door het katholieke Spanje. Het Rampenjaar, toen Anglo-Franse legers Nederland aanvielen, gebeurde in 1672. Beide waren godsdienstoorlogen die probeerden het rooms-katholicisme op te leggen aan Nederland. Op de website van het museum staat: "de kerk symboliseert de karakteristieke (religieuze) tolerantie van Nederland, door de Nederlanders in de zestiende eeuw onder Willem van Oranje ingesteld". Ik vraag me eigenlijk af of het moet worden verduidelijkt als Willem I (1533-84), zoals Willem III van Engeland (1650-1702) nogal een fervent protestant was. Hij werd later vernietigd door de katholieken in Engeland en Ierland, hoewel dit in tegenstelling was met een ferventere katholieke koning van Frankrijk, Lodewijk XIV.

Fotogallerij

Dingen die ik leuk vind…

“All truly great thoughts are conceived while walking.” – Friedrich Nietzsche