Museum Tot Zover Amsterdam

Museum Tot Zover

Het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover in Amsterdam onderzoekt de rituelen rond de dood in culturen en religies in de Nederlandse samenleving.

Een kleine maar tot nadenken stemmende permanente tentoonstelling behandelt de thema’s van Rituals, Het Lichaam, Rouw en Herinnering, en Memento mori. De collectie omvat haarschilderijen, doodsmaskers, doodskisten en urnen, en je zult een paar eigenzinnige items vinden die een blijvende indruk kunnen achterlaten.

Openingstijden

Di-Zo: 11:00-17:00

Prices

   €0  Volwassene met Museumkaart.

   €7  Volwassen zonder Museumkaart.

Contact en locatiegegevens

Kruislaan 124
1097 GA Amsterdam
Noord-Holland

   +31 20 694 04 82

   Website

   52.34607, 4.938454

Persoonlijke Notities

Eerste museum bezocht in 2019. Kies het omdat "ik aan het einde zou beginnen". Het lijkt misschien deprimerend, maar ik wilde het effect van de dood op de zaken van het leven onderzoeken. Het "wat is de zin van het leven?" vraag. Klein museum, slechts een paar kamers, maar het onderwerp heeft impact. Tentoonstelling toonde kunst en video met betrekking tot de krachtige "Do not Go Gentle Into That That Night" van Dylan Thomas. Interessante kijk op de benadering van verschillende religies van de dood in de kistkamer. Foto's van het Funeral Team Amsterdam Council (tracks 2012) van mensen die alleen gestorven zijn, erg tot nadenken stemmend. Crematie-as omvatte heupvervangingen die me aan kniepijn doen denken. Ik vind een boomwortel die in een schedel is gegroeid, een humoristisch gegeven. De ongeopende belastingveloppen zijn hilarisch. Belastingontwijking, Nederlandse stijl.

Fotogallerij

Dingen die ik leuk vind…

“I only went out for a walk and finally concluded to stay out till sundown, for going out, I found, was really going in.” – John Muir