Natuurmonumenten Lusthof de Haeck

Nieuwkoopse Plassen

Met een totaal van 9 km zijn er 3 Natuurmoinumenten wandelpaden rond de Nieuwkoopse Plassen; de Groene Jonker, Jos Gemmekepad en Lusthof De Haeck.

Drie wandelpaden van Natuurmonumenten, elk ongeveer 3 km lang, zijn te vinden rond de Nieuwkoopse Plassen. Ze zijn gemakkelijk te bereiken met de fiets en de rit rond de Nieuwkoopse Plassen is ook de moeite waard. De Groene Jonker is vol met vogels en een populaire plek voor vogelspotten. De Jos Gemmekepad (Ruygeborg) is vernoemd naar een heldin uit de Tweede Wereldoorlog en heeft ook veel vogels. Het wandelpad Lusthof De Haeck bevat de wandelroute Malta die naar een uitkijkpunt leidt. De volledige wandeling begint bij de Werkschuur de Kievit en neemt je mee rond een prachtig onderhouden wandelpad met pittoreske plaatsen om te stoppen en een pauze te nemen.

Route- en Locatiedetails

Hollandsekade 23A, Woerdense Verlaat
3651 LS Nieuwkoop
Zuid-Holland

    52.14484, 4.83198

    9 km

Wandeldetails


    Kindvriendelijk

   Honden beperkt

   Vogels kijken

Meer informatie

Deze links leiden u naar andere websites met aanvullende informatie.

   Natuurmonumenten

Persoonlijke Notities

Ik liep eerst het noordelijkste wandelpad van de Groene Jonker dat het dichtst bij Amsterdam ligt. Alle wandelingen zijn erg gemakkelijk en kort genoeg voor kinderen. Het was vrij winderig op de dag dat ik bezocht, en sommige heren die vogelobservatie waren, vertelden me dat dit de vogels weghield. Ze vertelden me ook dat dit (april-mei) de beste tijd van het jaar was om vogels te kijken. Ik vond een dode babyvogel op het wandelpad, waarschijnlijk zijn ook roofvogels hier actief. Het Jos Gemmekepad is vergelijkbaar. Aan het begin van deze wandeling is er een museum en café, helaas was het niet open. Deze eerste twee wandelpaden zijn misschien drassig. Als je fietst - wat ik aanraad - is de fietsroute en -brug over de Nieuwkoopse Plassen bij Zuideinde en de landweg naar Woerdense Verlaat aangenaam. Ik denk niet dat de Werkschuur de Kievet enige bezoekersinformatie heeft, maar mogelijk toiletten heeft. Er zijn wat informatieborden buiten. Het wandelpad 'Malta' gaat vanaf het begin noordwaarts naar een uitkijkpunt. Iets verder naar het oosten bereik je de ingang van een poort naar Lusthof De Haeck. De wandeling is zeer goed onderhouden met een zacht, met schors bedekt pad. Er zijn een paar plekjes met wandelbankjes waar je kunt stoppen en genieten van het uitzicht. Ik vond dit pad leuk, ergens om in de toekomst nog een keer te komen en te ontspannen. De Natuurkampeerterrein Amstelkade ligt niet ver van deze wandelingen. U kunt mogelijk een kano huren van de Amstelkade om de Nieuwkoopse Plassen te verkennen of een huurkano vinden rond de Marina Plaszicht op het Molenpad in Nieuwkoop.

Fotogallerij

Dingen die ik leuk vind…

“All truly great thoughts are conceived while walking.” – Friedrich Nietzsche