NS Amsterdam Westerborkpad Wandeling

NS Amsterdam Westerborkpad

De 11 km lang NS Amsterdam Westerborkpad wandelroute verbindt Centraal met Muiderpoort. De NS-wandeling herinnert de Joden in de Tweede Wereldoorlog.

De NS Amsterdam Westerborkpad-wandelroute begint bij het Centraal Station. Het volgt de Grachtengordel die langs de Ann Frank Huis, Westerkerk en De 9 Straatjes winkelbuurt loopt. Uiteindelijk bereikt het het Rembrandtplein. Verderop passeer je de Hermitage en het Joods Historisch Museum. Aan de overkant bevindt zich de Portugese Synagoge en het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Een beetje verder is het Auschwitz-monument en theater De Hollandsche Schouwburg. De route passeert de dierentuin Artis en Tropenmuseum en gaat door het Oosterpark. Uiteindelijk bereikt het de Transvaalbuurt alvorens te eindigen op het Muiderpoortstation.

Route- en Locatiedetails

Stationsplein
1012 AB Amsterdam
Noord-Holland

    52.37825, 4.89991

    11 km

Wandeldetails


    Kindvriendelijk

   Kinderwagen vriendelijk

   Rolstoelvriendelijk

    Restaurant Enroute

   Honden toegestaan

Meer informatie

Deze links leiden u naar andere websites met aanvullende informatie.

   Wandelnet

   NS Wandelingen

Persoonlijke Notities

Liep medio april de route van Amsterdam Centraal naar de Muiderpoort. Interessant is dat de wegen Wandelnet en NS een beetje anders zijn dan de Singel. Ik nam de NS-route die me door een rustige straat (Langestraat) leidde die ik nog nooit had gezien. Uiteindelijk bereik je het Anne Frank huis. Het is populair en u dient van tevoren tickets te reserveren. Ik vraag me altijd af hoe, waarom en door wie zij en haar familie verraden zijn. In de schaduw van de Nederlandse protestantse Westerkerk laat ik me even over religie nadenken. Verderop is De 9 Straatjes die steeds gecommercialiseerd lijkt te worden met merkwinkels. De wandelroute loopt over de Herengracht naar het Rembrandtplein, waar u de toeristische attractie van de Nachtwacht kunt zien. Aan de overkant van de Amstel passeert u het terrein van de Universiteit van Amsterdam. Waarom dit is, ik weet het niet. Uiteindelijk kom je uit aan de andere kant van de Amstel en volg je deze voorbij de Stopera en Hermitage. Richting het noorden bereik je de voormalige Joodse wijk van de stad. Hier passeert u een monument ter nagedachtenis aan hen die de Joden hielpen, het standbeeld van de dokwerker ter herdenking van een algemene staking toen de deportaties begonnen. Het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge zijn ook hier. Verder is het monument van de gebarsten spiegel Auschwitz. Het wandelpad loopt langs het Verzetsmuseum, het Nationaal Holocaust Museum en het Hollandsche Schouwburg Theater. Joden werden hier verzameld voor deportatie. De route passeert de dierentuin Artis en langs het Tropenmuseum voordat je het Oosterpark bereikt. Hier stak ik diagonaal over tot ik het Nationaal Slavernijmonument bereikte. Ik nam even de tijd om na te denken over de ongeveer 400 jaar oude Nederlandse slavenhandel. Het monument herdenkt het einde in 1863. Ik denk aan de overeenkomsten. Verderop bereik je de Transvaalbuurt en plein. Dit gebied was een Joodse getto in de oorlogsjaren. Op 20 juni 1943 vond hier een razzia plaats om Joden bijeen te ronden. Als ik door de buurt loop, zie ik een behoorlijk aantal mensen in islamitische klederdracht en denk opnieuw aan religie. Uiteindelijk bereik je het Muiderpoort Station van waaruit vele Joden naar Westerbork werden vervoerd en uiteindelijk naar kampen verder naar het oosten.

Fotogallerij

Dingen die ik leuk vind…

“Everywhere is walking distance if you have the time.” – Steven Wright