NS Ankeveense Plassen Wandeling

NS Ankeveense Plassen

De 14 km lang NS Ankeveense Plassen wandelroute verbindt Bussum Zuid met Weesp. De NS-wandeling heeft bossen, open velden, meren en imposante landhuizen.

Beginnend in Bussum Zuid, loopt het wandelpad naar het zuiden door het Fransche Kamp. Vervolgens gaat het richting het westen naar een natuurmonumentengebied genaamd de Gooise Lusthoven. Hier vindt u het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek. De wandelroute gaat verder naar het noordwesten via de Ankeveense Plassen, en in noordelijke richting langs de Spiegel- en Blijkpolderplas. Het bereikt de Vecht en steekt het over bij Uitermeer. Er is een fort hier, een beetje buiten de route. Het pad loopt verder naar het zuidwesten langs de Vecht, voordat we over land gaan en uiteindelijk naar Weesp.

Route- en Locatiedetails

Brinklaan
1406 NZ Bussum
Noord-Holland

   +31 35 656 3080

   Website

    52.26581, 5.16271

    21 km

Wandeldetails


    Restaurant Enroute

   Honden toegestaan

   Vogels kijken

Meer informatie

Deze links leiden u naar andere websites met aanvullende informatie.

   Natuurmonumenten

   Wandelnet

   NS Wandelingen

Persoonlijke Notities

Ik liep dit pad eind april van Bussum Zuid naar Weesp. Ik heb de exacte wandelroute niet gevolgd omdat het laatste deel hetzelfde is als de NS Gein en Vecht die ik onlangs heb gelopen. De wandelroute voert je door een bosgebied genaamd het Goois Natuurreservaat Franschekamp Heide. Er is hier een camping in de Franse Kampheide genaamd De Fransche Kamp. Hier kampeerde het Franse leger in juni 1672, tijdens het zogenaamde Rampjaar. Een jaar later werd Naarden heroverd door Willem van Oranje en vertrokken de Fransen. Al snel bereikt u het Natuurmonument-gebied van Schaep en Burgh voordat u het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek bereikt. Er zijn veel meer wandelingen te doen in dit gebied en een OERRR Nature-speelterrein voor kinderen. Het pad van de NS Ankeveense Plassen loopt vervolgens noordwestwaarts door de Ankeveensche Plassen. Het gebied werd grotendeels gevormd door de uitgraving van turf in de 16e tot de 18e eeuw. Je kunt het graven duidelijk zien in een satellietweergave. Het waterniveau ligt ongeveer 1,35 m onder NAP. Als ik denk aan de Harlemmermeer, dan is dit Waterwolf-territorium. Het is ook een voorbeeld van hoe het land is geëxploiteerd voor energie - turf - in het verleden. Dit is een geweldig gebied voor Birdwatching. Ik kon ze overal om mij heen horen maar ik had tijd tekort, dus stopte niet. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Vecht en volgde dat naar Uitermeer. Ik ben van het hoofdpad vertrokken omdat ik de rest eerder heb gedaan. In plaats daarvan ging ik bij de Floris V-pad LAW 1-3. Ik heb mijn route en de officiële NS Ankeveense Plassen-route op de kaart getoond. De route die ik volgde loopt langs Fort Uitermeer. Het gaat naar het noordoosten richting de westkant van het natuurreservaat Naardermeer. Ik moet hier snel terug komen, er zijn een paar vogels die beginnen te broeden en de zwaluwen keren terug. Het pad loopt vervolgens naar het noordoosten en vrij dicht bij de snelweg voordat het de Vecht bereikt. Na de Vecht passeert u uiteindelijk Fort Ossenmarkt voordat u Weesp binnenrijdt.

Fotogallerij

Dingen die ik leuk vind…

“All truly great thoughts are conceived while walking.” – Friedrich Nietzsche