NS Wandeling Helderse Duinen

NS Helderse Duinen

De 16 km lang NS Helderse Duinen wandelroute verbindt Den Helder met Den Helder Zuid. De NS-wandeling passeert de marinebasis, dijken, vuurtoren en duinen.

Het NS Helderse Duinen wandelpad verbindt station Den Helder met station Den Helder Zuid. Vanaf Den Helder passeert het de Willemsoordhaven. Hier vindt u het National Reddingmuseum Dorus Rijkers en het Marinemuseum. Het gaat langs de kust langs de militaire basis Fort Erfprins, de vuurtoren ‘Lange Jaap’ en Fort Kijkduin bij het dorp Huisduinen. Het cirkelt dan over De Helderse Duinen. Uiteindelijk loopt het wandelpad door het bos Donkere Duinen. Vlak voor station Den Helder Zuid cirkelt het rond het natuurgebied Het Nollenlandschap.

Route- en Locatiedetails

Middenweg
1782AA Den Helder
Noord-Holland

    52.95707, 4.76058

    18.5 km

Wandeldetails


    Restaurant Enroute

   Honden beperkt

   Vogels kijken

Meer informatie

Deze links leiden u naar andere websites met aanvullende informatie.

   Wandelnet

   NS Wandelingen

Persoonlijke Notities

Ik heb dit pad van Den Helder naar Den Helder Zuid bewandeld. Was een beetje verdwaald toen ik voor het eerst uit het station kwam met pijlen. Er is veel te zien rond de haven van Willemsoord, waaronder het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het Marinemuseum. Beide zijn uitstekend. Er is ook een interessant scheepswrak ontdekt in Flevoland toen de polder werd aangelegd. Het was erg winderig toen ik de wandeling langs de dijk deed. Wanneer u Fort Erfprins bereikt, moet u voorzichtig zijn om het pad onderaan de dijk te vinden. De wandeling rond de verdedigingsgrachten is ok, maar je zou tijd kunnen sparen door langs de kust te blijven. U passeert de 55 m lange vuurtoren 'Lange Jaap' (1878). Het is een van de hoogste gietijzeren vuurtorens ter wereld. Vervolgens passeert u Fort Kijkduin, dat in 1811 in opdracht van Napoleon Bonaparte werd gebouwd. Het is nu een museum en een aquarium. Het spoor loopt rond De Helderse Duinen. Ik vond dit een beetje teleurstellend, het zou geweldig zijn als de baan door de duinen ging. Ik denk dat het een beschermd gebied is. Vanuit Fort Kijkduin kun je overwegen om langs de Grafelijkheidsweg naar het zuiden te lopen en naar het oosten te gaan bij Hengstepad. De wandeling door de Donkere Duinen is aangenaam. Kijk uit naar de vijver, ik ging een beetje fout. Blijf naast de vijver. Je komt uit op kinderboerderij- en recreatiegebied De Helderse Vallei. Er is een uitkijktoren die de klim waard is voor het uitzicht. De rest van de wandeling neemt je mee door straten in voorsteden tot je Het Nollenlandschap bereikt. Dit is een soort moeras- en duinen-natuurgebied dat naast het station Den Helder Zuid ligt.

Fotogallerij

Dingen die ik leuk vind…

“I only went out for a walk and finally concluded to stay out till sundown, for going out, I found, was really going in.” – John Muir