Over De Wandelaar

DeWandelaar is een persoonlijk initiatief om de eenvoudige voordelen van wandelen en fietsen te promoten in combinatie met duurzaam en sociaal-toerisme (community-based tourism).

Ik heet Jens. Ik ben een Nieuw-Zeelander met de Duitse nationaliteit die nu in Nederland woont. Opgroeien in Nieuw-Zeeland, wandelen was iets wat we net deden, en ik heb daar vele paden bewandeld. Ik had het geluk om bij de bush te wonen en bracht daar uren door. Terwijl ik dit deed, ontwikkelde ik een sterke gehechtheid en neiging om de natuur te beschermen.

Toen ik ouder werd, begon ik door heel Nieuw-Zeeland te reizen. Ik heb veel tijd besteed aan het bezoeken van afgelegen plaatsen, het verblijven in lokale gemeenschappen en het leren kennen van mensen. Ik begon te genieten van het leven met locals die bezig waren met hun dagelijkse leven, niet met het ‘waarnemen’ van een commercieel toeristisch product. Ik zag echter ook de impact van big-business winstbejag en zocht naar manieren om gemeenschapsgericht toerisme te bevorderen. Kort nadat ik in 1997 uit Nieuw-Zeeland vertrok registreerde ik de website Godzone.com met deze doelen in gedachten.

Ik ben naar veel delen van de wereld gereisd en ik zie dezelfde problemen waarmee Nieuw-Zeeland in andere landen wordt geconfronteerd. Ik werk met een vriend om dezelfde ideeën voor Zuid-Afrika te implementeren.

Ik ben nu 50 aan het pushen en heb een eigen gezin, met twee kleine kinderen. Wonen in de stad Amsterdam, een vergelijking van ‘natuur’ kan leiden tot een oordeel dat wat mijn kinderen hebben minder is dan wat ik in mijn jeugd had. Dientengevolge kunnen sommigen de natuur van Nederland belachelijk maken. Dit oordeel – of vooroordeel – zou kunnen voorkomen dat mensen genieten van wat voor natuur ze hebben. Ik zou graag mensen laten waarderen wat ze hebben door het in een nieuw daglicht te stellen en hen aanmoedigen om regelmatig de tijd te nemen om te relaxen en het te ervaren.

The Happy Wanderer

De naam ‘De Wandelaar’ is geïnspireerd op het verhaal van Alfred Hamish Reed (1875-1975). Een Engelse immigrant naar Nieuw-Zeeland, hij stond erom bekend lange wandelingen door het land te maken en werd bekend als “The Happy Wanderer”. Ik werd voor het eerst bewust van hem door het A.H. Reed Memorial Kauri Park Scenic Reserve in de buurt van Whangarei. Het is een prachtig park met grote kauribomen, bospaadjes en watervallen.

Later, toen ik in 2012 het Matakohe Kauri-museum bezocht, vond ik meer informatie over de man en zijn wandelingen. Een wandeling vanaf de punt van het Noordereiland naar het einde van het Zuidereiland trok mijn aandacht. Het was mijn wens om de Te Araroa Trail te bewandelen, een afstand van 3000 km. Reed zwierf op deze route in 1961, op 85-jarige leeftijd! Ik voelde me onmiddellijk aangetrokken tot deze geest.

Later die vakantie kocht ik het boek “New Zealand in the Twentieth Century” van Paul Moon. Hierin ontmoette ik The Happy Wanderer opnieuw, maar nu lees ik hoe hij bestond in een “onschuldige of op zijn minst lichtere en minder cynische tijd die snel zou moeten verdwijnen”. Waarom? Ik vroeg me af. Als tijden slecht waren in het verleden, maar gevolgd door betere tijden, waarom kunnen we dan niet streven naar betere tijden? Wat houdt ons tegen? Een interesse in het eenvoudige leven en de filosofie van wandelen begint te groeien …

Godzone

In 1998 heb ik de website Godzone.com geregistreerd. Het woord komt van de zinsnede “God’s Own Country” en wordt veel gebruikt in Nieuw-Zeeland. Mijn bedoeling voor de site was om niet-vooringenomen reisinformatie te verstrekken. Ik zag dat veel reisbureaus reisjes naar Nieuw-Zeeland verkochten die zich richtten op winst en ‘nepervaringen’.

Veel van deze winst wordt uit Nieuw-Zeeland gehaald. Als gevolg hiervan stijgen de prijzen waardoor het duurder wordt om te reizen. Het draagt ​​ook bij aan het vergroten van de ongelijkheid, sociale stress, kindermishandeling en armoede in het land.

Daarnaast wilde ik me richten op duurzaam toerisme. Ik denk dat winst uit toerisme kan worden gebruikt om het natuurlijke en culturele erfgoed van Nieuw-Zeeland te beschermen.

Wat dit praktisch betekent, is het ondersteunen van beschermingsactiviteiten en het houden van winst in Nieuw-Zeeland. De Wandelaar is daarom een ​​zuster-website voor Godzone met dezelfde doelen.

Copyright 1998-2018