Bodetal met Brocken © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Harzer-Hexen-Stieg

101 km

2647 m

2683 m

1140 m

2 - Gematigd

2 van 5

22 h

Harzer-Hexen-Stieg Kaart

Het hoofdpad van de Harzer-Hexen-Stieg neemt de noordelijke route over de Brocken en door Rübeland. De Brockenumgehung vermijdt de Brocken en gaat verder door Sankt Andreasberg en Braunlage. De zuidelijke optie gaat door Stadt Hasselfelde. De Titan RT is een aanbevolen omweg die je over de betaalde hangbrug brengt, zie de website van Titan-RT voor kosten en andere informatie. Ik heb de route van de Titan-RT gekoppeld aan de zuidelijke optie, omdat er goede uitzichten zijn over Altenbrak langs het pad.

Click/tap (top-right), then choose a track from the menu for an elevation graph to appear below the map. Hover, drag or swipe over the track and elevation graph for trackpoint data.

move mouse over a track or select one in control panel ...

Zie Data voor meer informatie..

Harzer-Hexen-Stieg GPX

Hoogtepunten van de Harzer-Hexen-Stieg

Een uitzicht op de Brocken Toren
Brocken Toren © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Brocken

Een Koude-Oorlog luisterpost vaak gehuld in mist, wolken en het mysterie van dansende heksen en demonen tijdens de Walpurgisnacht op 30 april, volg in de voetsporen van Goethe en Faust naar de 1141m hoge top.

Een uitzicht op de Bodetal vanaf de Hexentanzplatz met de Brocken in de verte
Bodetal met Brocken © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Bodetal

Met zijn ingang geflankeerd door de Hexentanzplatz en Roßtrappe, en een van de grootste natuurreservaten in Saksen-Anhalt, inspireert de Bodekloof met 240m hoge muren en bruisend water over de 10km van Treseburg naar Thale.

Een uitzicht langs het Sperberhaier Damm Aquaduct waarbij water in een tunnel verdwijnt
Sperberhaier Damm Aquaduct © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Oberharzer Wasserregal

Een UNESCO Werelderfgoed vanwege het zijn van een van de grootste en belangrijkste historische mijnwaterbeheersystemen ter wereld, wandel langs een systeem van dammen, reservoirs, grachten gebouwd vanaf de 16e eeuw.

Uitzicht vanaf een toren naar beneden op de Rappbodetalsperre Dam en de Titan-RT voetgangershangbrug
Rappbodetalsperre Dam en Titan-RT © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Rappbodetalsperre Dam & Titan-RT

Een de moeite waard optionele omweg, de 106m hoge Rappbode Dam is Duitslands hoogste en deel van een netwerk van dammen die overstromingsbescherming bieden, en heeft de 483m lange Titan-RT voetgangershangbrug die ernaast loopt.

DeWandelaar doet gek op de Interactieve Installatie van de Bovenharzer Weidegronden
Interactieve Installatie © DeWandelaar.NL

Interactieve Installaties

Verspreid over elk segment van het pad zijn een aantal interactieve eilanden die de voorbijganger informeren over belangrijke historische, culturele en natuurlijke aspecten van de Harzer-Hexen-Stieg, Nationaal Park Harz en de Harzbergen.

Een uitzicht op een klein plein in Quedlinburg met vakwerkhuizen
Quedlinburg © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Quedlinburg

Niet op het pad zelf, maar zeer nabij Thale, is Quedlinburg een prachtig bewaard gebleven stad met een brede selectie van vakwerkgebouwen uit ten minste vijf verschillende eeuwen en mag niet worden gemist als een terugkeerbezoek niet gepland is.

Harzer-Hexen-Stieg logo op de voorgrond met dode bomen na schade door de schorskever
Schade door Schorskever © CC BY-SA DeWandelaar.NL
Harzer-Hexen-Stieg logo op de voorgrond met dode bomen na schade door de schorskever
Schade door Schorskever © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Introductie

Opgericht in 2003, doorkruist de Harzer-Hexen-Stieg of “Harz Heksenpad” het hart van Duitsland, en verbindt Osterode in het westen met Thale in het oosten. Met een hoofdroute lengte van 101 kilometer, slingert dit langeafstandspad door het Nationaal Park Harz en het waterbeheersysteem van de Oberharz, en kruist de deelstaten Nedersaksen en Saksen-Anhalt. Terwijl het pad zich een weg baant door dichte bossen, langs stromende greppels en voorbij de overblijfselen van eeuwenoude mijnbouwactiviteiten, wordt de route gemarkeerd door het groen-en-witte logo van een heks die op een bezem vliegt. De combinatie van eenzaamheid, natuurwonderen en historische inzichten omvat een reis niet alleen door ruimte, maar ook door tijd.

De Harzer-Hexen-Stieg gaat door de Harzbergen en toont natuurlijke pracht naast culturele en historische wonderen. Onder zijn natuurlijke hoogtepunten staat de Brocken als het hoogste punt op 1.141 meter, omhuld in mythen van de duivel, heksen en Walpurgisnacht voortkomend uit Goethe’s Faust, en biedt panoramische uitzichten – wanneer het niet gehuld is in mist. Het Torfhaus Moor is een serene uitgestrektheid, terwijl de Bodekloof een dramatisch pad door het landschap kerft. Samen met de Roßtrappe aan de overkant, biedt de Hexentanzplatz, met zijn mystieke aantrekkingskracht, uitzicht op het magnifieke landschap van de kloof.

Cultureel is het pad bezaaid met ingenieuze meesterwerken zoals het Oberharzer Wasserregal, een UNESCO Werelderfgoedsite die oude waterbeheersystemen illustreert. De Brockenbahn, operationeel sinds het einde van de 19e eeuw, pufft zijn weg naar de top, en biedt een uniek uitzichtspunt. Ondertussen toont de Rappbode Dam, de hoogste dam in Duitsland, de kracht van moderne techniek. Elk van deze locaties draagt bij aan het rijke mozaïek van ervaringen van het pad, en vermengt de oorspronkelijke schoonheid van de natuur met het vernuft van de menselijke geschiedenis.

Het Harzer-Hexen-Stieg pad biedt verschillende route-opties om aan de verschillende voorkeuren van wandelaars te voldoen. Het eerste beslissingspunt bij Torfhaus stelt wandelaars in staat om het hoofdpad over de top van de Brocken te kiezen via de Goetheweg, of de zuidelijke Brockenumgehung route die langs St. Andreasberg en Braunlage gaat, en herenigt met het hoofdpad nabij Königshütte. In Königshütte omvatten de opties de noordelijke hoofdroute langs de Boderivier door Rübeland en langs de Rappbodetalsperre dam, of het zuidelijke Köhlerpfad door Hasselfelde, beide komen samen bij Altenbrak. Bovendien biedt een omweg tussen Neuwerk en Wendefurth op de noordelijke route de kans om de Rappbodetalsperre dam over te steken of om ‘Titan RT’, een van de langste voetgangershangbruggen ter wereld, te traverseren voor een vergoeding, voordat het weer aansluit op het hoofdpad bij Wendefurth.

Kenmerken van het Pad

Details van de padmarkering en routelogo, moeilijkheidsgraad, aanbevolen uitrusting en padcertificering.

Het officiële Harzer-Hexen-Stieg logo in groen en wit

Het pad en de variaties zijn in beide richtingen gemarkeerd met een wit-en-groen logo. De westelijke helft kan beter gemarkeerd zijn dan de oostelijke en vergissingen kunnen voorkomen. Ik raad een GPS-apparaat, kaart en magnetisch kompas aan en af en toe de voortgang te controleren.

Een rotsachtig pad van de Harzer-Hexen-Stieg door de Bodetal
Pad door Bodetal © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Hoewel slechts 101 km lang, is de beklimming van de Brocken lang en steil maar met goede paden. De Bodekloof kan steil, oneffen en los zijn. Goed evenwicht, enkelboots en wandelstokken worden aanbevolen. De zon kan onderdrukkend zijn, maar water is volop aanwezig.

Logo Wanderbares Deutschland Kwaliteitsroute

Laatst gecertificeerd als een “Langer Kwaliteitswandelroute van Duitsland” op 1 september 2023, voldoet de route aan landelijke, transparante normen voor aantrekkelijke wandelpaden, natuurbescherming, padonderhoud en kwaliteit van de markering.

Museum im Ritterhaus in Osterode am Harz
Museum im Ritterhaus © CC BY-SA DeWandelaar.NL
Museum im Ritterhaus in Osterode am Harz
Museum im Ritterhaus © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Start: Osterode im Harz

Osterode am Harz, een middelgrote stad in Nedersaksen, ligt genesteld in een vallei tussen de schilderachtige Harzbergen in het oosten en gipskliffen in het westen. De rivier de Söse stroomt door de vallei en het hart van de stad.

Er bestond hier intermitterend een nederzetting vanaf de 3e eeuw, maar het huidige Osterode is waarschijnlijk ontstaan bij de overgang van de vroege naar de hoge middeleeuwen. De eerste bekende schriftelijke vermelding in documenten dateert uit 1152, terwijl de stadsmuur, waarvan delen vandaag de dag nog steeds zichtbaar zijn, voor het eerst werd vermeld in 1234.

Osterode staat bekend om zijn goed bewaarde vakwerkhuizen die de straten van zijn Altstadt (Oude Stad) sieren en bieden een blik op de architecturale stijlen die Duitse steden sinds de middeleeuwen hebben gekenmerkt.

Een uitstekend voorbeeld van deze architecturale stijl, het Museum im Ritterhaus, is een opmerkelijke culturele instelling in Osterode, gehuisvest in een historisch gebouw dat teruggaat tot enkele eeuwen geleden. Het biedt bezoekers inzichten in de lokale geschiedenis, cultuur en de natuurlijke omgeving van de regio. De collecties van het museum omvatten artefacten, documenten en tentoonstellingen die de ontwikkeling van het gebied vanaf de vroegste dagen tot het heden traceren, waardoor het een must-visit is voor geschiedenisliefhebbers en wandelaars.

De Altstadt, met zijn smalle kasseienstraatjes, toont de middeleeuwse indeling van de stad en nodigt uit tot verkenning. Onder de hoogtepunten is het standbeeld van de Eseltreiber, een van de vele monumenten gewijd aan de werkers van de historische mijnbouw- en bosbouwindustrieën. Het Alte Rathaus met zijn Ratskeller en het Harzkornmagazin, een historische graanschuur gebouwd in de barokstijl die nu dient als het stadhuis, zijn ook een bezoek waard. Net over de rivier, niet ver van het start-/eindpunt van de Harzer-Hexen-Stieg, staat het Osteroder Kasteel, ook bekend als Alte Burg, als getuigenis van het historische belang van de stad, met delen van de structuur die teruggaan tot de 12e eeuw.

Het treinstation is gemakkelijk bereikbaar. Er is geen DJH hostel in Osterode am Harz; het dichtstbijzijnde, handig voor treindiensten, bevindt zich in Goslar. Probeer de grote online boekingsportalen voor accommodatie-opties. Er is een Lidl supermarkt in de buurt van het treinstation voor benodigdheden.

Mensen staan rond de Roßtrappe, een mythische paardenhoefafdruk boven de Bodektal bij Thale
Roßtrappe © CC BY-SA DeWandelaar.NL
Mensen staan rond de Roßtrappe, een mythische paardenhoefafdruk boven de Bodektal bij Thale
Roßtrappe © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Einde: Thale

Osterode am Harz, een middelgrote stad in Nedersaksen, ligt genesteld in een vallei tussen de schilderachtige Harzbergen in het oosten en gipskliffen in het westen. De rivier de Söse stroomt door de vallei en het hart van de stad.

Er bestond hier intermitterend een nederzetting vanaf de 3e eeuw, maar het huidige Osterode is waarschijnlijk ontstaan bij de overgang van de vroege naar de hoge middeleeuwen. De eerste bekende schriftelijke vermelding in documenten dateert uit 1152, terwijl de stadsmuur, waarvan delen vandaag de dag nog steeds zichtbaar zijn, voor het eerst werd vermeld in 1234.

Osterode staat bekend om zijn goed bewaarde vakwerkhuizen die de straten van zijn Altstadt (Oude Stad) sieren en bieden een blik op de architecturale stijlen die Duitse steden sinds de middeleeuwen hebben gekenmerkt.

De moderne oorsprong van Thale is diep geworteld in de vroege middeleeuwen, met een nederzetting die waarschijnlijk aan het begin van de 10e eeuw werd gevestigd. De eerste gedocumenteerde vermelding van de stad dateert uit 936, in een context die nauw verbonden is met het Wendhusen Klooster. Dit klooster, daterend van vóór de officiële erkenning van Thale, werd gesticht vóór 840 als een van de vroegste canonieke kloosters op Saksische grond, wat de aanzienlijke religieuze en culturele belangrijkheid van het gebied tijdens het Saksische tijdperk aangeeft.

Gelegen binnen het gebied van Nationaal Park Harz, biedt Thale een toegangspoort tot de betoverende landschappen van de Harzbergen en de beroemde Bodekloof. De Bodetal, die het pad van de Warme en Koude Bode rivieren vanaf de Brocken omvat, staat vooral bekend om het gedeelte van de Bodekloof dat zich 10km uitstrekt van Treseburg tot Thale. Deze kloof toont de formidabele kracht van de natuur, met dieptes die ongeveer 140 meter bereiken bij Treseburg en uitbreiden tot ongeveer 280 meter naarmate het overgaat naar de uitlopers van de Harz bij Thale.

De betovering van Thale wordt verder versterkt door zijn rijke tapijt van heidense mythen en legenden. Zowel toegankelijk per kabelbaan of steile voetpaden, De Hexentanzplatz, of Heksen Dansvloer, en de Roßtrappe, bekend om zijn legendarische afdruk van een reuzenpaardenhoef, geven het gebied een mystieke aura. Gelegen boven de ingang van de Bodekloof, wordt de Hexentanzplatz verondersteld een verzamelplaats te zijn voor heksen, vooral tijdens de Walpurgisnacht. In tegenstelling, vertelt de legende van de Roßtrappe over de ontsnapping van prinses Brunhilde van de reusachtige ridder Bodo, haar paardensprong over de kloof die een onuitwisbaar teken van de gebeurtenis achterliet.

De geschiedenis van Thale is intrinsiek verbonden met zijn ijzermijn erfgoed, met de exploitatie van de rijke ijzerertsafzettingen van het gebied die teruggaat tot de oudheid. Deze langdurige traditie van mijnbouw heeft de economische en sociale ontwikkeling van de regio aanzienlijk beïnvloed. Het neolithische Warnstedt grote stenen graf, daterend uit de Bernburgcultuur (3100-2700 v.Chr.), getuigt van de blijvende menselijke vestiging en historische betekenis van de regio.

Culturele en historische verkenning in Thale wordt verrijkt door de aanwezigheid van het Thale IJzerwerken Museum en het DDR Museum, die inzichten bieden in het industriële erfgoed van de stad en het leven tijdens het tijdperk van de Duitse Democratische Republiek. De dierentuin van Thale vult de attracties van de stad verder aan en biedt een blik op de wilde dieren van de regio, inclusief soorten zoals de schuwe lynx.

Het architecturale erfgoed van Thale bevat opmerkelijke bezienswaardigheden zoals het Wendhusen Klooster, het oudste in de Harzregio, daterend uit zijn oprichting in 825 door de Oudsaksische adellijke clan Hessi. De Sint-Petruskerk (Sankt-Petri-Kirche), een laat-Rijnlandse Romaanse bouwwerk opgericht in 1906, staat trots in het Friedenspark van de stad. De Walpurgishalle, een kunsthal geïnspireerd door lokale mythologie en ontworpen door Hermann Hendrich, samen met het Thaler Mythische pad versierd met standbeelden die de overgang van heidense tijden naar het christendom vertellen, benadrukken verder de unieke mix van geschiedenis, cultuur en legende van de stad.

Het treinstation van Thale is een eindstation, met regelmatige diensten naar Quedlinburg en verder. Er zijn supermarkten in de buurt van het stadhuis, iets verder uit het centrum vanaf het treinstation, terwijl het DJH Hostel zich op een prachtige locatie net binnen de Bodekloof bevindt en gemakkelijk toegang biedt tot de Hexentanzplatz en Roßtrappe.

Selfieportret van DeWandelaar met een Kiepenfrau op de Harzer Hexen Stieg
Kiepenfrau op Harzer-Hexen-Stieg © DeWandelaar.NL
Selfieportret van DeWandelaar met een Kiepenfrau op de Harzer Hexen Stieg
Kiepenfrau op Harzer-Hexen-Stieg © DeWandelaar.NL

De Ervaring van DeWandelaar

Ik wandelde de Harzer-Hexen-Stieg eind september 2023. Omdat ik geen geschikte accommodatie kon vinden in Osterode, koos ik ervoor om te verblijven in het DJH Hostel in de keizerlijke paleisstad Goslar. Het personeel stond me vriendelijk toe om eerder dan gebruikelijk te ontbijten, waardoor ik rond 08:00 vanaf het station van Goslar kon vertrekken en om 09:00 in Osterode am Harz aankwam.

Vanwege deze vertraging heb ik ervan afgezien om te stoppen om te verkennen en ben ik in plaats daarvan langs het Museum im Ritterhaus gegaan op weg naar het startpunt van het pad. Het pad steeg geleidelijk, en al snel bereikte ik het monument voor de Kiepenfrauen, vrouwen die manden (Kiepen) de heuvel op droegen naar de werkers. Dit markeerde de eerste van verschillende interactieve installaties op het pad.

Al snel kwam ik de prevalentie van dode bomen in de regio tegen, een gevolg dat werd toegeschreven aan de schorskever. Hoewel ik dit al had waargenomen op de Rothaarsteig, was de situatie hier veel ernstiger, vooral rond de Brocken. Ik heb foto’s gezien van hoe het ooit was versus vandaag, dus het is geen wonder dat het zo schokkend is voor mensen die bekend zijn met het gebied.

Na het passeren van de Bärenbrucher en Ziegenberger vijvers, betrad ik de UNESCO Werelderfgoedsite Oberharzer Wasserregal, wat mijn verwachtingen overtrof. De vijvers, grachten en stromende beken boden een verfrissende achtergrond voor mijn wandeling. Vanwege de hitte filterde ik water van een paar locaties en kreeg ik mijn eerste blik op de Brocken langs dit traject. Ik doorkruiste het indrukwekkende Sperberhaier Dam aquaduct, ongeveer 16 meter hoog en 940 meter lang, gebouwd door handarbeid in de jaren 1730. Verder naar het monument voor de Wasserknechte (water dragende mannen), begeleidden de grachten me bijna helemaal naar Torfhaus, waar ik de nacht in een tent doorbracht.

De volgende ochtend vertrok ik voor 06:30, vastbesloten om de top van de Brocken te bereiken bij gunstig weer en voordat de hitte van de dag toenam. Het Torfhaus Moor overstekend, stuitte ik op nog een magisch uitzicht op de Brocken bij dageraad, en na een pauze bij de Eckersprung Schutzhütte op de voormalige grens van West- en Oost-Duitsland om na te denken over de meer recente geschiedenis van het gebied, voegde ik me al snel bij de Goetheweg. De militaire weg uit het communistische tijdperk en de steile gedeelten langs de Brockenbahn spoorlijn onderhandelend, bereikte ik eindelijk de top rond 08:30, begroet door optimaal licht en helder weer. Rondwandelend op de Brockenrundweg, genoot ik van de panoramische uitzichten voordat ik afdaalde.

Tijdens een pauze op de Urwaldsteig stuitte ik op uitgebreide schade door schorskevers, en het gebrek aan schaduw intensiveerde de hitte. Toen ik rond 13:00 bij Drei Annen Hohne aankwam, wachtte ik kort op de Stoomtrein, zij het enigszins teleurgesteld door de modernere locomotief die uiteindelijk arriveerde. Vervolgens langs het monument voor Oberst Gustav Petri, bereikte ik al snel Königshütte, passeerde de waterval en klom naar de ruïnes van Königsburg. Ik koos voor de zuidelijke route van de Harzer-Hexen-Stieg, die kaal bleek, uiteindelijk stak ik de Rappbodevorsperre dam over en vervolgde naar de bescheiden maar charmant gelegen Burgruine Trageburg kasteelruïnes, waar ik besloot de nacht door te brengen in de Schutzhütte.

Op de derde dag, beginnend om 06:30, getuige ik van een gedenkwaardige mistige zonsopgang bij het Hassel Vorsperre meer. Stadt Hasselfelde intrigeerde me met zijn enigszins vervallen uiterlijk, herinnerend aan de voormalige DDR-steden. Ernaast herdacht een monument de levens verloren door 90 Duitse en Amerikaanse soldaten in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Langs het monument voor de bovenharz veeteelt, sloeg ik de Harzköhlerei over, dit bewarend voor een toekomstig bezoek met familie, en week ik bij Wendefurth af van de koers om noordwaarts naar de Titan RT hangbrug te gaan.

Deze overstekend, was ik verwonderd over de ervaring, en klom de toren aan de andere kant op, voordat ik noordwaarts vervolgde, langs de Gesundheitsbrunnen bron voorbijgaand voordat ik Neuwerk bereikte. Westwaarts navigerend naar de hoogten boven Rübeland, keerde ik later mijn stappen terug naar Neuwerk, genietend van de meer bosrijke en schaduwrijke omgeving. De schilderachtige charme van Neuwerk, verfraaid door de heksenthema-decoraties van de lokale bevolking, liet een blijvende indruk achter.

Navigatiefouten aan de noordkant van het Bode damsystem leidden me tijdelijk af, een lot dat gedeeld werd door anderen die ik tegenkwam. Uit het bos komend bij Talsperre Wendefurth, stak ik de dam over, vervolgde langs de weg naar Altenbrak voordat ik weer aansloot op de zuidelijke route, uiteindelijk de Schöneburg hut bereikend rond 17:00, waar ik de nacht doorbracht.

De daaropvolgende ochtend begroette me met een prachtige zonsopgang en uitzicht, wat leidde tot een vertraagd vertrek om 07:20. Ondanks dat ik onderweg omgevallen bomen en rotsverschuivingen tegenkwam, riep het stuk een gevoel van wildernis op, herinnerend aan vervlogen dagen in de Nieuw-Zeelandse wildernis. De pittoreske aantrekkingskracht van Treseburg boeide me, culminerend in een bezoek aan de ruïnes van Kasteel Treseburg voordat ik de kloof indook.

De Bodekloof bleek betoverend, zijn ruige afzondering versterkt door de afwezigheid van menigten om 10:00. Steile en uitdagende secties onderhandelend, stak ik de Teufels Brücke brug over en passeerde de Jungfernbrucke, om rond het middaguur bij de DJH Thale aan te komen. Mijn rugzak achterlatend, greep ik de kans om Quedlinburg te verkennen, een schilderachtig stadje vol pittoreske charme. Terugkerend naar Thale, begon ik aan een kabelbaanreis naar de Roßtrappe en Hexentanzplatz, waarmee ik mijn dagavonturen voor 17:00 afsloot.

Hoewel ik niet kan getuigen van de omstandigheden van de Brockenumgehang, gezien de ontbossing, zou ik aanbevelen de Brocken te beklimmen, vervolgens de noordelijke route naar Neuwerk te volgen, de Titan RT te oversteken, met behulp van een kaart en een beetje gezond verstand aansluiting te vinden met de zuidelijke route zonder Wendefurth te passeren, de Schöneburg hut naar Altenbrak en verder door de Bodekloof te trekken. Voor degenen die tijd tekort komen, biedt starten vanaf het treinstation Rübeland een haalbare optie, mogelijk de Harzer-Hexen-Stieg naar Thale in één, zij het lange, dag te voltooien, of voor een weekendwandeling.

Referenties

Externe websites en bronnen die gebruikt zijn om deze pagina te maken.

Data

Data kunnen verschillen van andere bronnen. Initiële GPX-trackdata verkregen van nl.harzinfo.de 1. Dit wordt gewijzigd om start- en eindstations van openbaar vervoer, persoonlijke ervaring en compatibiliteit met OpenStreetMap-tegels in te sluiten. Minimale decimale graad coördinaten van trackpunten worden gebruikt om de bestandsgrootte te verminderen. Websitekaarten en GPX-bestandscoördinaten kunnen verschillende decimale nauwkeurigheid hebben om bestandsgroottes en laadtijden te verminderen. GPX-bestanden zijn tot 5 decimalen nauwkeurig of beter dan 1,11m nauwkeurigheid. Hoogte wordt aangepast met de best beschikbare terreindata. Stijging en daling worden berekend door een optelsom te maken van de toename of afname tussen elke GPX-trackpunt. Afstand van het pad houdt rekening met helling tussen trackpunten. Tijd in uren wordt berekend met behulp van een gemiddelde wandelsnelheid van 5 km/u en houdt rekening met snelheidsveranderingen door helling.

Open Data

Toegeschreven Open Data en content kunnen worden geïmporteerd van het Duits Nationaal Toeristenbord (GNTB), de Open Data Toerisme Alliantie (ODTA), en andere bronnen onder de Creative Commons CC BY-SA licentie. Deze data en content kunnen worden gewijzigd. Aanvullende toewijzing is opgenomen in het paginaschema, zichtbaar met een tool zoals de Schema.org validator. Andere data of content op deze pagina is auteursrechtelijk beschermd door DeWandelaar of andere entiteiten. Neem contact op met DeWandelaar als u twijfelt over het auteursrecht.