Uitzicht vanaf Feldstein © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Rothaarsteig

153 km

3894 m

4093 m

842 m

2 - Gematigd

2 van 5

33 h

Rothaarsteig Kaart

Het hoofdpad van de Rothaarsteig omvat de Kamvariant (Kammvariante), die over een voetgangershangbrug gaat. De alternatieve Dalvariant (Talvariante of Hochsauerland Route) gaat door de dorpen Schanze en Latrop. Aan het zuidelijke einde van het pad zal de Westerwaldoptie (51 km) nog eens 30 km toevoegen aan de wandeling.

Click/tap (top-right), then choose a track from the menu for an elevation graph to appear below the map. Hover, drag or swipe over the track and elevation graph for trackpoint data.

move mouse over a track or select one in control panel ...

Zie Data voor meer informatie..

Rothaarsteig GPX

Hoogtepunten van de Rothaarsteig

De Feldstein van de Bruchhauser Steine met plaquette en klim naar het kruis
Feldstein Bruchhauser Steine © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Bruchhauser Steine

Op 756m boven zeeniveau kan de top van de 45m hoge Feldstein met een 9m kruis beklommen worden voor een indrukwekkend uitzicht, terwijl de Bornstein de hoogste is met 92m. Vergeet niet om water bij te vullen bij de Ewige Quelle die in de buurt gevonden kan worden.

Ruïnes van Kasteel Ginsburg
Ruïnes van Kasteel Ginsburg © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Kasteel Ginsburg

Gebouwd in het begin van de 13e eeuw op eerdere ruïnes, werd dit middeleeuwse heuveltopkasteel een cruciale locatie in 1568 toen Willem I van Oranje hier vergaderde om zijn campagne te plannen om Nederland te bevrijden van de Spaanse heerschappij.

De ruïnes van de kloosterkerk Borbergskirchof
Ruïnes van de Borbergskirchof © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Borberg

Het Borberg-gebied bevat de ruïnes van een vroegmiddeleeuwse vesting, terwijl binnenin ruïnes zijn van een kloosterkerk uit de 1100s en de Friedenskapelle (ook Borbergskapelle of Marienkapelle) uit 1923.

De Rijn-Weser-Toren en de ingang naar het restaurant
Rijn-Weser-Toren © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Rijn-Weser-Toren

Nabij het Rhein-Weser waterscheiding, biedt deze 24m observatietoren, gebouwd in 1932, uitgestrekte, panoramische uitzichten vanaf 680m boven zeeniveau en herbergt een restaurant en toilet om waterflessen te vullen.

De heilige Ilsequelle bron met picknicktafel en wandeluitrusting
Ilsequelle Bron © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Bronnen

Er zijn veel bronnen direct op en nabij de Rothaarsteig. De Ruhrquelle is misschien wel de meest bezochte, echter de historische en 'heilige' Ilsequelle is een van de beste voor wandelaars om hun watervoorraden aan te vullen.

Am Streit hut en picknicktafels
Am Streit Hut © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Hutten

Regelmatige hutten (Schützhütten) langs de Rothaarsteig maken langeafstandswandelen zorgeloos. De meeste zijn basis schuilplaatsen, maar sommige zoals Am Streit hebben tafels en anderen bevinden zich op geweldige locaties of nabij bronnen.

Rothaarsteig gaat over de Langenberg met kruis, picknicktafels, bank en houten hangmat
Top van de Langenberg (843m) © CC BY-SA DeWandelaar.NL
Rothaarsteig gaat over de Langenberg met kruis, picknicktafels, bank en houten hangmat
Top van de Langenberg (843m) © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Introductie

In 2001 ingewijd, staat de Rothaarsteig, bekend als het ‘Pad van de Zintuigen’, als een vooraanstaande wandelroute in het hart van Duitsland, die Brilon in het noorden verbindt met Dillenburg in het zuiden. Met een lengte van 153 km doorkruist het pad de schilderachtige regio’s Sauerland en Siegerland-Wittgenstein, en gaat het door de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen. Op maat gemaakt voor solo langeafstandswandelaars die op zoek zijn naar eenzaamheid en natuurlijke schoonheid, is de Rothaarsteig zorgvuldig gemarkeerd met een onderscheidend wit-en-rood logo, dat avonturiers leidt door gevarieerde landschappen van dichte bossen, serene rivierbronnen en bergzichten, en biedt een vredige terugtrekking in een van Duitslands rijk beboste en minder bewoonde regio’s.

Het verkennen van de Rothaarsteig biedt een mix van natuurlijke wonderen en culturele bezienswaardigheden. Onder de natuurlijke hoogtepunten vallen de Bruchhauser Steine op vanwege hun indrukwekkende rotsformaties, en de 45m hoge Feldstein kan beklommen worden voor adembenemende uitzichten. Hoewel de Langenberg (843,5m) de hoogste piek in de regio is, biedt deze helaas geen uitzichten vanwege de bebossing, echter de Kahler Asten (843,2m) heeft zowel uitzichten als een uitkijktoren. Het pad gaat ook door Neuer Hagen, bekend om zijn grote, aromatische heidevelden die rond augustus bloeien. Waterbronnen zoals de Ruhrquelle, Siegquelle, Ederquelle, Ilsequelle en Dillquelle, illustreren de rol van het pad in de oorsprong van significante rivieren.

Culturele en historische attracties verrijken de reis verder. De historische Borberg Kerkhof en Friedenskapelle (Marienkapelle) bieden spirituele troost te midden van de natuur. De Waldskulpturenweg combineert kunst met het boslandschap en presenteert sculpturen die tot nadenken aanzetten. De Rhein-Weser-Turm en de ruïnes van kasteel Ginsburg vertellen verhalen uit het verleden, terwijl het grillige uitkijkplatform ‘Nase im Wind’ op de Tiefenrother Höhe de speelse geest van het pad vangt. Elk oriëntatiepunt draagt zijn unieke verhaal, en verrijkt de reis van de wandelaar met lagen van geschiedenis en natuurlijke schoonheid.

De Rothaarsteig biedt verschillende route-opties. Nabij Schanze kunnen wandelaars kiezen tussen het hoofdpad of de Kamm-variante, een bergroute over het Rothaargebirge met een hangbrug, of de Tal-variante valleiroute door Latrop, bekend als de Hochsauerland route, die weer aansluit op het hoofdpad bij de Millionenbank hut oost van Jagdhaus. Aan het zuidelijke einde nabij Tiefenrother Höhe gaat het hoofdpad door Rodenbach en biedt het prachtige uitzichten op Dillenburg en zijn kasteel, terwijl de Westerwald variant zuidwaarts naar Liebenscheid gaat, passeert nabij het drielandenpunt (Dreiländereck) van Rijnland-Palts, Noordrijn-Westfalen en Hessen, voordat het Dillenburg vanuit het zuidwesten bereikt.

Kenmerken van het Pad

Details van de padmarkering en routelogo, moeilijkheidsgraad, aanbevolen uitrusting en padcertificering.

Het officiële Rothaarsteig-logo in rood en wit

Het hoofdpad van de Rothaarsteig van Brilon naar Dillenburg is gemarkeerd met een witte “R” op een rode achtergrond, toegangspaden hebben een zwarte “R” op geel, en de cirkelvormige Rothaarsteig-Spuren paden hebben een witte “R” op zwart.

De steile afdaling bij Willingen, de Hoppernkopf en Hömberg
Klim/Afdaling bij Willingen © CC BY-SA DeWandelaar.NL

De Rothaarsteig is een matig uitdagend pad, geschikt voor wandelaars met een redelijk niveau van conditie, met gevarieerd terrein dat enkele steile klimmen, afdalingen en lange stukken natuur omvat.

Logo Wanderbares Deutschland Kwaliteitsroute

Gecertificeerd als een “Langere Kwaliteitswandelroute van Duitsland” sinds 31 december 2022, voldoet de route aan landelijke, transparante normen voor aantrekkelijke wandelpaden, natuurbehoud, padonderhoud en markeringkwaliteit.

Fontein en Stadhuis op de Markt van Brilon
Fontein en Stadhuis op de Markt van Brilon © CC BY-SA DeWandelaar.NL
Fontein en Stadhuis op de Markt van Brilon
Fontein en Stadhuis op de Markt van Brilon © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Start: Brilon

Brilon is genesteld in het oostelijke deel van de Sauerlandregio, binnen Noordrijn-Westfalen, Duitsland. Dit gebied, bekend om zijn glooiende heuvels en dichte bossen, maakt deel uit van de Rothaargebirge, een opmerkelijk laaggebergte.

Onder de natuurlijke hoogtepunten rond Brilon is de Möhnequelle, de bron van de rivier de Möhne, die direct aan de Rothaarsteig ligt. Deze plek is niet alleen een natuurlijke attractie, maar markeert ook het begin van een rivier die een cruciale rol speelt in de ecologie van de regio. Dichtbij biedt Poppenburg, een oude heuvelvesting, historische inzichten naast panoramische uitzichten op de omliggende landschappen. Het Briloner Bürgerwald, een gemeenschapsbos, belichaamt duurzaam beheer en behoudinspanningen, en toont een brede variëteit aan lokale flora en fauna.

De geschiedenis van Brilon is diep geworteld in de middeleeuwen, met zijn oprichting die teruggaat tot ongeveer de 12e eeuw. De stad kreeg officieel stadsrechten in 1220, onder aartsbisschop Engelbert van Keulen, wat zijn betekenis als een centrum van handel en bestuur in de regio markeert. Deze vroege vestiging leidde ertoe dat Brilon lid werd van de Hanze, een krachtige middeleeuwse handelsalliantie, die zijn economische en sociale ontwikkeling door de middeleeuwen heen aanzienlijk beïnvloedde. Door de eeuwen heen speelden de strategische locatie van Brilon en natuurlijke hulpbronnen, vooral zijn uitgestrekte bossen, een cruciale rol in zijn welvaart, waardoor de hout- en mijnindustrieën konden bloeien.

Architectonisch beschikt Brilon over verschillende belangrijke bezienswaardigheden. Het Stadhuis (Rathaus), een van de oudste in Duitsland, is een voormalige gildehal uit de 13e eeuw. Net buiten, op de marktplaats, bevindt zich de Petrusbrunnen, een put of fontein opgedragen aan Sint-Petrus, de patroonheilige van de stad, en liefkozend bekend bij de lokale bevolking als ‘Kump’. De kerk van St. Peter en Andrew (Propsteikirche St. Petrus und Andreas), met zijn 63m hoge toren, staat als een getuigenis van Brilons religieuze en culturele erfgoed, daterend van tussen 1220 en 1350, en belichaamt gotische architecturale elementen. De Derker Poort (Derker Tor), net van de Rothaarsteig, is het laatst overgebleven deel van de stadsmuren en biedt een blik op de middeleeuwse verdedigingswerken van de stad, wat de strategische betekenis van Brilon in historische handelsroutes benadrukt. Ten slotte herdenkt de Kyrilltor, een toegangspoort tot de Rothaarsteig binnen het Briloner Bürgerwald, de verwoesting veroorzaakt door de cycloon Kyrill in 2007, als symbool van veerkracht en vernieuwing in het aangezicht van natuurrampen.

Hoewel je misschien door Brilon Wald komt, is Brilon Stadt het treinstation aan het begin van het pad. Er zijn genoeg supermarkten beschikbaar om voorraden in te slaan, en de wandeling vanaf het station neemt je mee door winkelgebieden. Er zijn een aantal accommodatiemogelijkheden zoals het Hotel am Kurpark, en de DJH Jugendherberge is niet ver van het pad. Er zijn restaurants op de marktplaats, ik ben met mijn familie teruggekeerd en heb hier een traditionele maaltijd gehad bij de Jägerhof.

Wilhelmsturm Kasteeltoren met standbeeld van Willem de Zwijger in Dillenburg
Wilhelmsturm Kasteeltoren © CC BY-SA DeWandelaar.NL
Wilhelmsturm Kasteeltoren met standbeeld van Willem de Zwijger in Dillenburg
Wilhelmsturm Kasteeltoren © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Einde: Dillenburg

Dillenburg ligt in de regio Lahn-Dill en biedt een boeiende mix van natuurlijke schoonheid en historische rijkdom. Het gebied valt op door zijn nabijheid tot twee bekende wandelregio’s: het Westerwald ten westen en het Rothaargebirge ten noorden. De rivier de Dill, die door de stad stroomt, vindt zijn oorsprong in de Dillquelle, een bron die wandelaars tegenkomen op het Rothaarsteig-pad.

De geschiedenis van de stad wordt gemarkeerd door belangrijke gebeurtenissen, zoals de toekenning van stadsrechten in 1344 door keizer Ludwig IV van Beieren. Dillenburg neemt een opmerkelijke plaats in de geschiedenis in als het voorouderlijk huis van de Oranjetak van het Huis van Nassau, een dynastie die aanzienlijke invloed had op de Europese adel. Het kasteel van Dillenburg, daterend uit dit tijdperk, diende als een bolwerk voor de familie Nassau en als geboorteplaats van Willem van Oranje, een sleutelfiguur in de strijd van Nederland voor onafhankelijkheid van de Spaanse heerschappij in de 16e eeuw.

Onder de culturele hoogtepunten van Dillenburg is het Oranje-Nassau Museum bijzonder onderscheidend. Het verkent de geschiedenis van het Huis van Nassau en de aanzienlijke impact ervan op de Europese geschiedenis, met speciale nadruk op het leven en de erfenis van Willem van Oranje.

Wat architectuur betreft, heeft Dillenburg verschillende opmerkelijke structuren. De Wilhelmsturm, gebouwd tussen 1872 en 1875 bovenop de kazematten van het oorspronkelijke 16e-eeuwse kasteelcomplex, biedt uitgestrekte uitzichten op het omliggende landschap. Villa Grün, een museum voor industrieel erfgoed gevestigd in een zorgvuldig bewaard herenhuis, vertelt over de economische ontwikkeling van de stad binnen een huishoudelijke kader. Het stadhuis van Dillenburg (Das alte Rathaus) en de goed onderhouden Altstadt (oude stad) tonen de architectonische evolutie van de stad door de eeuwen heen. Beroemd om zijn vakwerkhuizen, is de stad onderdeel van de Duitse Vakwerkstraße, die de traditionele Duitse vakwerkarchitectuur viert.

Het treinstation van Dillenburg is gunstig gelegen nabij het stadscentrum, met een supermarkt in de nabijheid voor essentiële benodigdheden en voorraden. Hoewel de stad geen DJH (Deutsches Jugendherbergswerk) hostel heeft, zijn er verschillende accommodatie-opties beschikbaar die passen bij verschillende voorkeuren en budgetten. Terwijl afhaalrestaurants en pizzeria’s informele eetgelegenheden bieden, kan de selectie van restaurants enigszins beperkt lijken.

DeWandelaar staat voor een boom met het Rothaarsteig-logo erop geschilderd.
DeWandelaar op de Rothaarsteig © DeWandelaar.NL
DeWandelaar staat voor een boom met het Rothaarsteig-logo erop geschilderd.
DeWandelaar op de Rothaarsteig © DeWandelaar.NL

De Ervaring van DeWandelaar

Ik liep de Rothaarsteig van Dillenburg naar Brilon, tegen de gebruikelijke richting in, in net iets meer dan vier dagen tijdens half augustus 2022. Mijn reis begon met een vroege ochtendtrein vanuit Amsterdam, aankomend in Dillenburg rond 16:00. Dit gaf me genoeg tijd om in te checken bij het Hotel Liebezeit (voorheen Hotel Dillenburg), de stad te verkennen, het kasteel van Dillenburg te bezoeken en langs de Lidl in de buurt van het treinstation te gaan.

De volgende ochtend, na een ontbijt dat bij mijn verblijf was inbegrepen, vertrok ik rond 08:00. De route begint met een klim naar het noordoosten uit de stad, langs een Bismarck standbeeld en tempel voordat het de Adolfshöhe uitkijkpunt bereikt, met uitzichten op Dillenburg en zijn kasteel. Het pad gaat vervolgens door bossen en landbouwgrond, met sommige gebieden die getroffen zijn door houtkap en ontbossing, waarschijnlijk vanwege schade door de schorskever vergelijkbaar met wat ik heb gezien op de Harzer-Hexen-Stieg. Deze open plekken bieden verre uitzichten maar tonen ook de impact van ontbossing. Zonder schaduw waren deze secties uitdagend in de hitte. De eerste bron die ik tegenkwam was de Dillquelle, die nauwelijks stroomde. Ik bracht de nacht door bij de Dietzhölztaler hut, in de buurt van de Jagdberg top (675m).

Vroeg de volgende ochtend bereikte ik de Heilige Ilsequelle, de beste bron op het pad, had ontbijt en vulde mijn waterflessen bij. Het pad vervolgde door bossen naar de Siegquelle, een andere goede waterbron, voordat ik zware regen tegenkwam nabij Großenbach. De regen duurde tot aan de Gillerbergturm, waarna water in mijn laarzen was gesijpeld en begon blaren te veroorzaken. Gelukkig klaarde het weer op tegen de tijd dat ik bij Ginsburg kwam, waar ik leerde over zijn Nederlandse geschiedenis. Ik miste de Ferndorfquelle zelf, die een beetje van het pad af ligt, maar bereikte de Dreiherrnstein hut en bracht de nacht door in de buurt van de Wanderparkplatz Hochheide, hoewel de verwachte hut er niet was.

Na dit punt nam de wandeling een wending ten goede, en ik arriveerde bij de Rhein Weser Toren om 08:00. Gelukkig was het open, waardoor ik kon opstijgen, genieten van de panoramische uitzichten en mijn watervoorraden aanvullen. Dit deel van de reis ging verder door een serene bos, gemarkeerd door de Margaretten Stein hut, de Sombornquelle bron, en een aangename omweg rond het dorp Jagdhaus, uiteindelijk leidend naar de Millionenbank hut. Hier koos ik voor de valleiroute, ook bekend als de Hochsauerland route, langs Latrop en Schanze. Ondanks dat ik geen Wisent tegenkwam, pikte ik wel een of twee teken op. Zorg ervoor dat je jezelf regelmatig controleert en tekentangen meeneemt. Terugkijkend ben ik onbeslist of ik deze route weer zou kiezen; ik miste de hangbrug, potentieel dichtere bossecties en uitzichten. Ik vermoed dat de kamoptie zowel gemakkelijker als zeker korter is. Die nacht kampeerde ik bij de Friedensquelle, in de buurt waar de twee route-opties samenkomen.

Ik vermijd liever de beschaving tijdens mijn wandelingen, dus het volgende stuk door Langewiese en de skivelden van Winterberg was niet echt naar mijn zin, hoewel ik de skischans toren beklom voor zijn indrukwekkende uitzichten. De Lennequelle was droog toen ik de Kahler Asten bereikte, en ik maakte snel doorgang door Winterberg. Net buiten de stad ligt een prachtige kloof, gevolgd niet lang daarna door de Ruhrquelle, waar ik water filterde. De reis naar de Hoppecke Quelle was aangenaam, vooral omdat de Neuer Hagen heidevelden volop in bloei stonden en geurig waren in augustus. Het oversteken van de Langenberg, het hoogste punt van het pad en Noordrijn-Westfalen op 843m, bood geen uitzichten vanwege het dichte bos. Een steile afdaling volgde, en ik was opgelucht bergafwaarts te gaan, langs anderen die omhoog zwoegden. Bij de basis van de heuvel verbleef ik in de Homberg hut.

Op de laatste dag vertrok ik vroeg, bereikte en beklom de Bruchhauser Steine Feldstein om 08:00, na mijn water bij te vullen bij de nabijgelegen Ewige Quelle. Dit is mogelijk het hoogtepunt van het pad en ik was blij het aan het einde van de wandeling te ervaren. Weer aansluitend bij de Rothaarsteig voor de Feuereiche, genoot ik van prachtige uitzichten terug richting de Bruchhauser Steine, leidend naar het historische Borberg gebied, met de Borbergkapelle met zijn uitzicht over Olsberg, en de Borbergs Kirchhof. Na onder de Kyrilltor door te gaan, was het niet veel verder naar de Möhnequelle en het kuurpark (‘Kurpark’) van Brilon. Ik zette mijn rugzak af bij het Haus am Kurpark (het DJH Hostel is ook in de buurt) voordat ik het pad voltooide op de marktplaats van Brilon rond lunchtijd.

Referenties

Externe websites en bronnen die gebruikt zijn om deze pagina te maken.

Data

Data kunnen verschillen van andere bronnen. Initiële GPX-trackdata verkregen van rothaarsteig.de 1. Dit wordt gewijzigd om start- en eindstations van openbaar vervoer, persoonlijke ervaring en compatibiliteit met OpenStreetMap-tegels in te sluiten. Minimale decimale graad coördinaten van trackpunten worden gebruikt om de bestandsgrootte te verminderen. Websitekaarten en GPX-bestandscoördinaten kunnen verschillende decimale nauwkeurigheid hebben om bestandsgroottes en laadtijden te verminderen. GPX-bestanden zijn tot 5 decimalen nauwkeurig of beter dan 1,11m nauwkeurigheid. Hoogte wordt aangepast met de best beschikbare terreindata. Stijging en daling worden berekend door een optelsom te maken van de toename of afname tussen elke GPX-trackpunt. Afstand van het pad houdt rekening met helling tussen trackpunten. Tijd in uren wordt berekend met behulp van een gemiddelde wandelsnelheid van 5 km/u en houdt rekening met snelheidsveranderingen door helling.

Open Data

Toegeschreven Open Data en content kunnen worden geïmporteerd van het Duits Nationaal Toeristenbord (GNTB), de Open Data Toerisme Alliantie (ODTA), en andere bronnen onder de Creative Commons CC BY-SA licentie. Deze data en content kunnen worden gewijzigd. Aanvullende toewijzing is opgenomen in het paginaschema, zichtbaar met een tool zoals de Schema.org validator. Andere data of content op deze pagina is auteursrechtelijk beschermd door DeWandelaar of andere entiteiten. Neem contact op met DeWandelaar als u twijfelt over het auteursrecht.