Tent in Schwarzbachtal © CC BY-SA DeWandelaar.NL
Wandeluitrusting
Doorwandelen komt er in wezen op neer hoeveel gewicht comfortabel gedragen kan worden om veilig de afstand tussen bevoorradingspunten te wandelen. Dit omvat het basisgewicht van doorwandel-uitrusting, meestal bestaande uit items zoals een rugzak, tent, slaapzak en kleding, en het variabele gewicht, dat voornamelijk bestaat uit voedsel, water en misschien wat toiletartikelen. De wandel-uitrusting wordt beïnvloed door de grootte van de rugzak, de seizoenen en het weer waarin je wandelt, de bevoorradingsmogelijkheden, de oppervlaktetoestand en de hoogte van het pad, je conditieniveau, kracht, en durf ik te zeggen, je lichaamsgewicht en leeftijd. Solo doorwandelen heeft de extra uitdaging dat je de lading niet kunt delen.
De meeste doorwandelaars proberen hun basisgewicht zo laag mogelijk te houden, vaak door items weg te laten of ultralichte wandeluitrusting te gebruiken in hun paklijst. Ik merk altijd dat ik aan het begin van het seizoen te veel meedraag, wanneer mijn post-zes-maanden-Europese-winter lichaamsgewicht vaak te hoog is, mijn conditie niet hoog genoeg is, ik enthousiast ben om weer naar buiten te gaan en mijn inschatting van mijn capaciteiten een beetje optimistisch is. Deze schok voor het systeem zorgt er vaak voor dat ik het gewicht zoveel mogelijk verminder, alles meet, soms uitrusting vervang door ultralichte alternatieven, en dan, naarmate het lichaamsgewicht afneemt en de conditie verbetert, begin ik langzaam de meer ‘luxe’ of zware items toe te voegen. Natuurlijk zou ik in de winter in de sportschool moeten trainen, want ik voel die extra kilo’s, en mijn knieën worden met de jaren merkbaarder.
Mijn Trekking Paklijst
Ik gebruik deze pagina als een gids en herinnering bij het voorbereiden van een trektocht, en de wandel-uitrusting is voortdurend in ontwikkeling. Afhankelijk van het terrein en het verwachte weer wordt niet alles wat op de lijst staat meegenomen. Na te hebben geëxperimenteerd en aangepast door vallen en opstaan, heb ik de onderstaande paklijst samengesteld, die aan de meeste van mijn wandelbehoeften voldoet.
Mijn start van het seizoen, 5-daagse, goed-weer paklijst heeft momenteel een basisgewicht van ongeveer 13,1 kilogram (28 lb 14oz) en een totaalgewicht van 19,4kg (42lb 12oz) inclusief 4 liter (1,1 gallons) water. Dit is alles wat ik draag op mijn blote lichaam, inclusief mijn schoenen. Mijn einde van het seizoen, 10-daagse, alle-weer uitrustingslijst heeft een basisgewicht van ongeveer 15,5kg (34lb 3oz) en een totaalgewicht van 24,1kg (53lb 2oz), ook inclusief 4L water. In beide gevallen is het voedselgewicht per dag 470g (1lb 1oz). Het totale gewicht vermindert met dat bedrag elke dag, waardoor de eerste dagen moeilijker zijn. Water is ook variabel, maar ik heb geleerd om te vullen wanneer ik kan en niet te proberen het makkelijker te maken door het gewicht te verminderen, vooral als ik onzeker ben over waterbronnen.
Rugzakken & Opslag
Enkele jaren geleden kocht ik de Gregory Baltoro Pro 95L om ook de kampeeruitrusting van beide kinderen mee te kunnen nemen. Het is een betrouwbare rugzak, maar weegt ongeveer 3,25 kg. Ter vergelijking, de Gregory Focal 58 weegt slechts 1,3 kg. Het verschil van 2 kg is aanzienlijk, en minder ruimte vermindert de verleiding om te veel in te pakken. Het beheersen van de kunst van het inpakken van een rugzak is nuttig; het hangt meestal af van wat ik moet bereiken met de rugzak op, of om de noodzaak te minimaliseren om onnodige items uit te pakken wanneer ik stop en hem afneem. Ik ben methodisch in mijn aanpak, wat helpt om efficiënt kilometers te maken, vooral wanneer de weersomstandigheden uitdagend worden.
Ik draag alles intern. Waterflessen en poncho zijn opgeborgen in twee gemakkelijk toegankelijke zijvakken. De Befree waterfles/filter is vastgeklikt aan de voorste band die ik extra heb vastgezet om stuiteren te minimaliseren. Het dragen hiervan voorkomt slijtage door het in de zijvakken te duwen en laat het functioneren als een watertube. Ik houd snacks (gerantsoeneerd de avond ervoor), bonbons, zonnebrandcrème, lippenbalsem en een zakmes in de heupzakken. Elektronica en documenten zitten in mijn voorste heuptas. De bovenste en voorste compartimenten bevatten items die ik regelmatig nodig zou kunnen hebben bij het stoppen, zoals regenkleding, toiletpapier, schep, vochtige uitrusting, waslijn en sandalen.
Mijn routine houdt in dat ik vroeg opsta, ontbijt maak, het kamp opbreek en begin te wandelen voordat de zon opkomt. Na alles in gecompartimenteerde droge zakken te hebben verpakt, laag ik mijn rugzak ongeveer in de volgende volgorde:
- kleding,
- slaapzak,
- slaapmat & luchtkussen,
- tent (als droog),
- toiletartikelen,
- zware regenkleding (poncho zit in het deksel of zijvak),
- voedsel,
- kookgerei,
- EHBO / eerstehulpkit,
- tent (als nat/vochtig),
- fleece.
De fleece wordt meestal ‘s ochtends gedragen, maar uitgetrokken zodra ik opwarm. Ik plaats de tent bovenaan mijn rugzak omdat deze vaak vochtig of nat is, en ik haal hem eruit om te drogen tijdens mijn langere middagpauze of wanneer er een zonnig plekje is, en laad tegelijkertijd de batterijen op. Als de tent nat is, doe ik hem soms in een grote plastic supermarktzak in plaats van hem in zijn hoes te persen. Ik geef prioriteit aan het opzetten van beschutting voordat ik ga koken, vooral bij slecht weer. Voor opslag gebruik ik soms de interne daypack van de Baltoro als een opbergzak, samen met enkele goedkope 2L en 5L dry pack opbergzakken voor voedsel en een compressiezak voor kleding. Hoewel ik bijna nooit een daypack nodig heb tijdens het doorwandelen, staat hij op de lijst voor het geval er een zijtocht, off-track klim of een stadswandeling langs het pad is.
Water is een interessant probleem geworden. Misschien door ongeschiktheid, lichaamsvet en hitte, zweet ik veel en gebruik ik veel water aan het begin van het seizoen. De 3D Hydro hydration 3L blaas is een item dat ik misschien niet meeneem, het is moeilijker te vullen en het basisgewicht van 212g is bijna drie keer dat van twee 40g 1.5L plastic flessen. Als ik hem meeneem, doe ik dat alleen voor korte trips en vul ik hem aan met een plastic fles. Hij is ontworpen om in de Focal te passen, en ik vul hem alleen met schoon kraanwater om als reserve te gebruiken, en schakel ernaar over in de laatste dagen van de tocht om hem leeg te maken en het gewicht te verminderen.
Ik draag de heuptas aan de voorkant, wat goed werkt zodra je de optimale bandplaatsing vindt. Regenhoezen voor rugzakken hebben meestal een geïntegreerde clip om ze aan de rugzak te bevestigen—gebruik deze of je verliest de hoes door een windvlaag. De Deuter Transporthoes wordt gebruikt voor het inchecken van bagage op vluchten, maar is te zwaar voor gebruik in Duitsland. De patches en tapes zijn allerlei soorten die ik in een buitensportwinkel heb gevonden; na het scheuren van een van de heuptassen van de Baltoro terwijl ik door bomen struikelde, repareerden ze het zo effectief dat verdere reparaties niet nodig zijn geweest.
- Trekkingrugzak
- Rugzak (Gregory Focal 58) 1269g
- Dagrugzak
- Gregory Baltoro Pro 95L Interne Daypack 121g
- Compressie-, Opberg- & Pakzakken
- Stoic 2L Drybag Stuff Sack Opbergzak x2 (Ontbijt / Avondeten) 17g
- Stoic 5L Drybag Stuff Sack Pakzak (Snacks) 28g
- Sea To Summit Ultra-Sil Event Dry Compressiezak (Kleding) 67g
- Drinksystemen & Hydratatieblaas
- Drinksystem (Gregory 3D Hydro 3L Reservoir Hydratatiepak) 212g
- Tassen & Portemonnees
- Heuptas (Gregory Nano 3.5) 215g
- Rugzakaccessoires
- Rugzak Regenhoes (Gregory) 99g
- Deuter Transport Cover Transporthoes (alleen voor ingecheckte bagage) 470g
- Reparatietape en patches 38g
Kampeeruitrusting
Slapen in een tent die groot genoeg is om mijn rugzak binnenin of onder de buitentent te herbergen, is een van mijn verwennerijen. Ik heb verschillende eenpersoonstenten gebruikt, waaronder de budgetvriendelijke Grand Canyon Apex 1P, vergelijkbaar met de Wechsel Pathfinder 1P, die ongeveer 2,3 kg weegt en lang verpakt vanwege de stokken. De Nemo Dragonfly Bikepack daarentegen weegt slechts 1,2 kg en kan kort worden verpakt, zodat hij zijwaarts in een rugzak past. Hoewel lichtgewicht en vrijstaand, moet ik er wel voorzichtig mee omgaan. Ik laat vaak de ‘Landing Zone’ waterdichte opbergbak achter en vervang deze door een multifunctionele grote plastic vuilniszak.
Ik gebruik vaak de Outdoor Research Advanced Bivy (1,1 kg) tijdens kortere overnachtingswandelingen, die mogelijk duurzamer is dan de Nemo, maar de rugzak moet buiten blijven, beschermd door de regenhoes. Dit is beheersbaar als je een goede Schutzhütte kunt vinden, hoewel de banken vaak te smal zijn, dus ik zet de tent vaak binnen op wanneer dat mogelijk is. Ik gebruik een tarp als noodopvang, maar hang deze soms ook boven de tent om vocht van dauw te minimaliseren en de droogtijd te verkorten. Ik schud de tent altijd voorzichtig uit en veeg hem daarna schoon met een microvezeldoek voordat ik hem inpak.
Zowel de tent als de bivakzak hebben het voordeel dat ze insecten buiten houden. De 3x3m tarp is echter 250g lichter dan de tent, en een muskietennet om je hoofd en gezicht zal helpen de insecten weg te houden. Ik heb een kampbed opgenomen in mijn lijst met opties en zal het alleen overwegen met een tarp of misschien een bivakzak, omdat de poten van het kampbed mogelijk de tentvloer kunnen beschadigen. Een kampbed heeft een aantal voordelen: persoonlijk slaap ik beter op een kampbed dan op een luchtmatras, en het houdt je van de grond, wat erg handig is onder een tarp bij slecht weer, of om te voorkomen dat kruipende en glijdende beestjes in je slaapzak komen. De tarp/kampbed-combinatie weegt 2151g, terwijl de tent/matras-optie 1568g weegt, 583g minder. Dat is niet iets om je zorgen over te maken bij kortere tochten als je variabele gewicht laag is, maar het blijft een luxe als je bedenkt dat de tarp/matras-combinatie 1311g weegt.
Mijn grondzeil is een budget nylon zilveren auto voorruit zon/sneeuw scherm, dat zowel bescherming als isolatie biedt. Al deze tenten zijn vrijstaand, dus ze hebben geen tentharingen nodig bij mooi weer, en een rugzak binnenin kan ze stabiliseren. Als het begint te waaien, bevestig ik de buitentent met 3 snel-opzetbare schoenveter-scheerlijnen met vooraf bevestigde karabijnhaken die verbinden met drie MSR Cyclone haringen op de belangrijkste punten van de buitentent, en 3-4 van de kleinere Nemo tentstokken voor de overige punten rond de rand van de buitentent. De lange MSR Cyclone haringen zijn effectief in zanderig terrein, wat ik vaak tegenkom. Ik gebruik ook mijn wandelstokken om de buitentent te verlengen door het handvat te verbinden met haarelastieken aan elk uiteinde van de dwarsboog. Ik vind meestal een steen om de tentpennen in de grond te slaan.
Ik heb ook een camouflagenet toegevoegd. Persoonlijk ben ik niet echt into stealth kamperen, en ik kies groene tenten om in de omgeving op te gaan en verwijder reflecterende materialen als ik kan. De 705g is niet iets om te overwegen bij langere tochten, en ik speel liever geen verstoppertje, kampeer legaal of zo dicht mogelijk daarbij, en ga gewoon verder als ik daarom gevraagd word.
Ik overweeg serieus om mijn slaapzak te upgraden, aangezien de technologie sinds de jaren ’90 is verbeterd en een nieuwe slaapzak aanzienlijk gewichtsbesparend kan zijn en compacter kan worden verpakt. Voor nu heb ik echter twee slaapzakken aangepast aan het seizoen. De lichtste is gereserveerd voor milde zomerse omstandigheden en vereist dat ik in dikkere merino baselayers slaap. Dan is er de eigenzinnige MacPac Névé R donzen slaapzak uit de jaren ’90, met een gleuf voor het luchtmatras, waarbij alleen de voorkant en zijkanten zijn gevuld met dons, functionerend als een matras-verbindende quilt. Het is mijn favoriete keuze geweest, misschien deels uit nostalgie, maar met een gewicht van 1221g overweeg ik sterk om deze te upgraden naar iets als de Nemo Coda 25/35 Endless Promise die slechts 760g weegt. Het luchtmatras is enigszins lawaaierig, hoewel het nieuwere Thermalite NeoAir XLite NXT-model veel stiller is. Ik heb een kussen nodig voor een goede nachtrust en gebruik een deels opgeblazen luchtkussen onder een zak gevuld met kleding, bedekt met een T-shirt als geïmproviseerde kussensloop.
Waterbeheer is cruciaal, en ik vul bij elke gelegenheid bij, altijd mijn water filterend. Ik ben overgestapt van de Hiker Pro (350g) naar de lichtere Befree Tactical (78g). Ik draag 1-2 1,5L plastic flessen gevuld via de Befree, en ik probeer te voorkomen dat ik de reserveblaas gebruik, deze alleen te vullen met drinkbaar water wanneer beschikbaar (en gebruik deze kansen ook om de Befree en plastic flessen te spoelen en opnieuw te vullen). Ik gebruik zelden zuiveringstabletten, maar houd ze bij de hand voor het geval mijn waterkeuzes beperkt zijn.
Ik bereid mijn eigen ontbijt- en diner-mixen, met een enkel recept voor elk gedurende de hele reis, opgeslagen in afzonderlijke plastic zakken in Stoic 2L Stuff Sacks. Dit is veel goedkoper dan het kopen van kant-en-klare voedselzakjes, bespaart afval en is gemakkelijker bij te vullen bij bevoorradingspunten en supermarkten. Ontbijt bestaat meestal uit havermout, amandelmeel, zonnebloempitten en rozijnen, soms verrijkt met melkpoeder, cacao of kaneel, omgetoverd tot pap of brij met heet water. Diner is snelkokende rijst met gedroogde groenten, rozijnen, noten en een smaakmaker zoals saté of curry die niet te zout is. Gedroogde groenten zijn vaak moeilijk te vinden, dus heb ik mijn eigen gemaakt voordat ik vertrok, of vervang ze indien nodig door rozijnen of gedroogd fruit. Om gas te besparen worden maaltijden bereid in oude, gerecyclede en hersluitbare voedselzakjes, één voor ontbijt en één voor diner, geplaatst in een zelfgemaakte zilveren bubbelwrap isolatie-envelop om de warmte vast te houden. Ik kook altijd voor het opzetten of afbreken van het kamp en gebruik die tijd om het water het mengsel te laten hydrateren. Het kookgerei is eenvoudig en ik heb maar één pan die alleen heet water bevat, en soms koffie in de ochtend. Om mijn aanstekers droog te houden, gebruik ik een klein plastic vitamineflesje. Het zakmes is zowel een luxe als een overlevingsgereedschap, terwijl de lange lepel essentieel is. Ik heb geen vork of spork. Hoewel ik met plezier terugdenk aan het dragen van een machete in Nieuw-Zeeland, zijn open vuurplaatsen geen optie meer.
- Tenten
- Tent (Nemo 1P Dragonfly Bike) 1202g
- Bivakzak (Outdoor Research Advanced Bivy) 1028g
- Tarp (Robens 3m x 3m) 945g
- Poncho Tarp (regenjas, tarp schuilplaats, rugzakhoes) 352g
- Tarp Clips 2-4 23g elk
- Tarp Bungee Cords x4 12g elk
- 6m 3mm 125kg Nylon Paracord Touw 46g
- Wandelstokken (om de tent of tarp te ondersteunen) 527g
- Tentharingen (3x MSR Cyclone) 35g elk
- Tentharingen (4x Nemo) 17g elk
- 3x schoenveters (scheerlijn met karabijnhaak) 18g elk
- 1x schoenveter (met karabijnhaak) 17g
- Grondzeil (Nylon zilver auto voorruit zon/sneeuwscherm) 173g
- Camouflagenet (CamoSystems Premium Ultra-lite Woodland 3m x 2.4m) 705g
- Reparatietape en patches 38g
- Slapen
- MacPac Névé R 3-seizoenen slaapzak 1221g
- Microtech zomerslaapzak 668g
- Kampbed (Thermarest UltraLite Cot) 1206g
- Luchtmatras (Thermarest NeoAir XLite) 366g
- Luchtkussen (SeaToSummit Aeros Ultralight) 80g
- Reparatietape en patches 38g
- Water
- Katadyn Befree 1L Tactical 78g
- Katadyn Hiker Pro (wordt niet meer algemeen gebruikt) 337g
- Drinksystemen (Gregory 3D Hydro 3L Reservoir Hydratatiepak) 212g
- 1-2 1.5L plastic flessen 40g elk
- Katadyn Micropur Forte MF 1T waterzuiveringstabletten (in EHBO-kit)
- Eten
- Ontbijtmix (150g per dag, havermout, noten, melkpoeder, enz.)
- Mueslirepen (tussendoor) 1 per dag, 32g elk
- Gemengde gezouten noten en rozijnen (tussendoor) 100g per dag
- Gedroogd fruit (tussendoor, luxe)
- Mini Salami / Gedroogd vlees (tussendoor) 1 per dag, 22g
- Diner mix (150g per dag, instant (gepofte) risottorijst, gedroogde groenten/fruit, smaakmaker)
- Diverse vitaminen en mineralen 10g per dag
- Eucalyptus bonbons (of andere, traktaties)
- Koken
- Brander (MSR Pocket Rocket 2) 73g
- Brandertas 30g
- Gasfles Klein 3-5+ dagen (174g bus, 97g gas)
- Gasfles Medium 4-10+ dagen (385g bus, 200g gas)
- Flip fuel (om kleine fles te vullen vanuit grotere, niet meegenomen)
- Kleine BIC-aansteker 11g
- Vuursteen / Firesteel 27g
- Enkele vellen krantenpapier
- Sea to Summit Alpha Pot 1.2L met deksel 181g
- Zelfgemaakte voedselzak isolatie-envelop 103g
- Hergebruikbare voedselzak x2 13g elk
- Kleine dagrantsoen plastic container 29g
- Klein flesje afwasmiddel 42g
- Schuurspons 7g
- Messen & Gereedschap
- Zakmes (Victorinox CH Soldier) 130g
- Lange lepel (SeaToSummit Alpha Light) 15g
Kleding & Weeruitrusting
De Heimhoed is een gekoesterde oude doek, ooit een hoed uit de vroege jaren 80, en het is een eigenzinnige nostalgische traditie geworden om hem mee te nemen. De zon kan intens zijn tijdens de zomer en herfst, dus ik neem ook een 360° breedgerande hoed mee, die handig is met een net in gebieden waar muggen of dazen veel voorkomen, omdat beide insecten bijzonder dol op mij lijken te zijn. Ik draag een enkele paar lichtgewicht, zelfkleurende bril op sterkte.
Wat betreft kleding, er zijn talloze items met zeer technische namen, maar ik houd het liever eenvoudig door te werken met laagjes. In koudere omstandigheden draag ik een muts, een water- en winddichte jas, een dons- of pufferjas eronder, een fleece, een lang mouw T-shirt, een merino basislaag en handschoenen, met mijn benen bedekt door regenbroek, afritsbare broek, merino lange onderbroek en dikke sokken. Deze combinatie zorgt voor warmte. Het is cruciaal om natte kleding zo snel mogelijk te drogen. Een algemene regel is om katoen te vermijden, omdat dit niet goed droogt of warmte biedt wanneer het nat of vochtig is. Merinowol is een populaire maar dure keuze; alternatief worden sneldrogende polyester, spandex en andere synthetische materialen vaak gebruikt in sneldrogende ‘performance’ kleding.
‘s Nachts draag ik meestal alleen ondergoed en een T-shirt, waarbij ik verschillende merino basislagen afwissel afhankelijk van het seizoen en de omstandigheden. Als het koud wordt, voeg ik sokken, een fleece en een muts toe. Wanneer ik op Duitse paden wandel, zorg ik ervoor om een set fatsoenlijke kleding te hebben aan het begin en het einde van de tocht wanneer ik misschien een restaurant, pub of wijnkelder bezoek, meestal een zeer licht, lang mouw overhemd dat anders zelden wordt gedragen tijdens het wandelen.
Het weer is makkelijker te voorspellen bij kortere, 5-10 daagse wandelingen, maar voor langere tochten neem ik de volledige weeruitrusting mee. Voor lichte regen gebruik ik alleen de Poncho/Tarp, die ook de rugzak bedekt. Als de regen zwaarder wordt, draag ik de regenbroek om te voorkomen dat er water in mijn laarzen komt. Als de wind toeneemt, zet ik de poncho vast met touw om fladderen te voorkomen en gebruik ik de regenhoes voor de rugzak. Ik draag alleen een hard-shell jas met de rugzak tijdens stormen waarbij ik moet blijven lopen, maar neem deze meestal niet mee op kortere doorwandeltochten. Als het weer zo slecht is, is het waarschijnlijk het beste om onderdak te zoeken en te wachten tot het voorbij is.
- Hoofddeksels & Brillen
- Heimhoed 63g
- Hoed met brede rand 145g
- Muggennet voor het hoofd
- Beanie / Muts 92g
- Bril / zonnebril 22g
- Zakdoek/Bandana 15g
- Bovenlichaam / Armen
- Jassen
- Fleecejas / Fleecejack 687g
- Donsjas (Puffer, Mountain Hardware StretchDown Light Shacket) 453g
- Shirts, Overhemden & Longsleeves
- T-shirt BN205 Beyond Nordic XXL 215g
- T-shirt Icebreaker M 139g
- Lang mouw T-shirt (Icebreaker Merino) 287g
- Overhemd met knopen (Fjallraven Abisco Hike Shirt) 165g
- Handschoenen
- Pearl Izumi fiets handschoenen 86g
- Jassen
- Onderlichaam
- Broeken
- Afritsbare broek (Beyond Nordic BN005) 525g
- Riem 120g
- Shorts
- Shorts / Zwemkleding 150g
- Basislagen
- Onderbroeken x2 (misschien x3) 76g elk
- Revolution Race Fuse Merino Basislaag met capuchon lange mouwen 255g
- Revolution Race Fuse Merino Basislaag lange onderbroek 204g
- Icebreaker Merino Basislaag T-shirt korte mouwen 120g
- Icebreaker Merino Basislaag 3/4 Broek 165g
- Wind- & Regenuitrusting
- Poncho Tarp 352g
- Wind/regen shell jas Arc’teryx Beta AR 480g
- Fiets regenbroek 241g
- Broeken
Schoenen & Wandelstokken
Nu ik ouder word, kom ik uit een tijd waarin wandelen synoniem was met laarzen. De Hanwag Alaska wandellaarzen zijn robuust, met een stevig gewicht van 2016g per paar, en zijn bijna als regenlaarzen, vooral op de modderige of drassige paden die ik in Nieuw-Zeeland en recentelijk in Duitsland na een natte winter en lente ben tegengekomen. In zulke omstandigheden zou modder of water gemakkelijk in de Meindl Avolas (1240g per paar) zijn gesijpeld, die ik al jaren bezit en twee keer heb laten verzolen – een voordeel van schoenen met Vibram-zolen.
Er is een gezegde dat een kilogram aan je voeten voelt als vijf in je rugzak, en aan het einde van een lange wandeldag, wanneer je voeten pijn doen, begrijp ik echt de geldigheid ervan. Daarom probeerde ik voor langeafstandstrekking in 2024 wandelschoenen met de Merrell Moab 3 (944g) in de hoop dat dit zou helpen mijn dagelijkse afstanden te vergroten. Ik had positieve ervaringen met de originele Moabs voor dagtochten en backpacken jaren geleden, maar na wat langere afstandswandelingen in Nederland en een 85 km doorwandeling in Duitsland, hebben ze me nog steeds niet overtuigd om over te stappen van laarzen, en ik mis het vermogen om door modder te waden of te lopen. Ik denk ook dat de zolen A of slechts net A/B zijn, en ik geef de voorkeur aan een stijvere B of de B/C zool van mijn Hanwags, omdat mijn voeten moe worden in zachtere zolen over boomwortels of rotsachtige grond. Terwijl de demping en voering aanvankelijk comfortabel waren, werden mijn voeten merkbaar heet erin, wat ze waarschijnlijk sneller deed zweten. Dit, samen met het schijnbaar niet goed inlopen ervan, gaf me vrij ernstige blaren aan de zijkanten van mijn enkels, een vreemde plek, wat mogelijk te wijten is aan minder enkelsteun. Ik ga ze nat maken en inlopen zodra mijn blaren zijn genezen, daarna geef ik ze later in het seizoen nog een kans, maar ik denk dat ik laarzen verkies voor langere doorwandeltochten. Uiteindelijk ben ik van plan om de sauna slippers die ik jarenlang heb gebruikt te upgraden naar aan de voeten vastgemaakte sandalen, die ik kan gebruiken om door beken te waden of door modder te lopen zonder een slipper te verliezen of te overwegen op blote voeten te gaan.
Veel jaren geleden kreeg ik een schimmel aan mijn voet, tenen en teennagels in Nieuw-Zeeland, en mijn ervaring heeft me geleerd dat het een kwestie van beheer en zorg is vanaf dat moment. Ik poeder mijn laarzen en schoenen voordat ik vertrek en neem misschien een tube zalf mee. Mijn voeten hebben de neiging om te zweten in de hitte, dus ik wissel mijn binnensokken halverwege de dag en hang ze aan mijn rugzak om te drogen. De middag sokken worden ‘s nachts en tijdens de ochtendwandeling gedroogd. Ik was ze wanneer de gelegenheid zich voordoet, meestal samen met ondergoed en T-shirts. Mijn rugzak dient vaak als mobiele waslijn, en ik droog altijd dingen tijdens pauzes of tot de laatste zonnestralen in het kamp.
Hoewel jongere wandelaars wandelstokken als een luxe beschouwen of gewoon een stok oppakken, heb ik stokken erg nuttig gevonden nu ik ouder word, vooral omdat ik het begin te voelen in mijn knieën. Overschakelen op wandelschoenen zal ze waarschijnlijk nog essentiëler maken voor het behouden van algemene stabiliteit. Ik gebruik ze regelmatig voor de tentvlieg en ze zijn ook handig voor de tarp.
- Wandelschoenen / Wandellaarzen
- Hanwag Alaska GTX per paar 2016g
- Meindl Identity Avola (Twee keer Vibram verzoold) per paar 1236g
- Multisportschoenen
- Merrell Moab 3 per pasr 944g
- Sandalen / Waterschoenen
- Adidas Sauna/Badslippers 270g
- Sokken & Beenkappen
- 2 paar dikke wandelsokken 78g per paar
- 3 paar dunne binnensokken 37g per paar
- Wandelstokken
- Leki Corklite DSS Antishock 527g per paar
- Voetverzorging
- Anti-schimmelcrème (voeten/tenen)
- Anti-schimmelpoeder (laarzen)
Elektronica & Navigatie
Ik zou dit uitrusting 25-30 jaar geleden niet eens hebben besproken. Hoewel het handig is om te hebben, deden we het vroeger zonder. Ook zijn de Duitse paden meestal zo goed gemarkeerd dat een GPS echt alleen nodig is om de kans op een verkeerde afslag te minimaliseren (wat kan en gebeurt) en helpt het de verloren kilometers per dag te verminderen wanneer het gebeurt. Ik gebruik een oude iPhone, die nog steeds prima is en fungeert als mijn GPS-apparaat, camera en noodverlichting in deze wandel-uitrusting. Het is ook een goede manier om mensen te laten weten waar je bent, dus het kan als een veiligheidsapparaat worden beschouwd. Ik zet alle data uit of schakel over naar vliegtuigmodus tijdens het wandelen, en gebruik de telefoon alleen wanneer dat echt nodig is, om de batterij te sparen. Helaas heb ik alle kabels nodig die je hier ziet, ook om te profiteren van het opladen van batterijen in de trein.
Het zonnepaneel op de powerbank levert niet veel oplaadvermogen, maar ik kan het aan de bovenkant van mijn rugzak bevestigen tijdens het lopen. Ik heb gemerkt dat een draagbaar zonnepaneel de moeite waard is als je elektronica nodig acht en meer dan vier of vijf dagen wandelt. Ik was aangenaam verrast hoe snel het mijn telefoon oplaadt. Ik heb ook ontdekt dat het beter is om op stationaire momenten op te laden, misschien wanneer andere uitrusting wordt gedroogd. Tijdens het lopen, raakt de onderbroken zonne-energievoorziening mijn telefoon sneller leeg doordat deze steeds aan- en uitschakelt tussen zon en schaduw. Het is misschien beter om een powerbank op te laden tijdens het bewegen en die later te gebruiken om je telefoon op te laden, maar dat heb ik nog niet hoeven testen.
Een hoofdlamp is essentieel, en ik heb de RGB als nuttig ervaren, vooral het groene licht om verder in het bos te kunnen zien. De solar power bank heeft een ingebouwd licht, en als dat faalt, is er ook nog het licht van de telefoon. Ik kan begrijpen dat een speciale camera nuttig kan zijn voor bloggers of vloggers, maar daar ben ik nog niet, dus de telefoon volstaat. Ik heb wel een klein statief, omdat solo wandelen betekent dat er niemand anders is om de foto te maken.
Ik draag altijd een klein kompas, hoewel ik het nooit heb hoeven gebruiken. Evenzo heb ik nooit een gedrukte kaart nodig gehad, maar ik neig ertoe om ze op een A4-vel te printen en op te bergen in een afsluitbare plastic zak in mijn rugzak. Het kompas is handiger erbij. De rest van de uitrusting op de doorwandel-uitrustingslijst is gezond verstand.
- GPS
- Smartphone iPhone (iOS) 217g
- Telefoon beschermhoes
- Maps 3D Pro App (iOS)
- GPX viewer 2 App (iOS)
- Gedownloade kaarttegels (Map Tiles) voor offline gebruik
- Stroom & Kabels
- Xtorm 20W 10,000mAh Solar Bank met LED licht 284g
- BigBlue 14W USB Opvouwbare Zonne-oplader 279g
- USB-C naar Lightning-kabel (adapter, telefoon opladen) 20g
- USB-C naar USB-C kabel (adapter, batterij opladen) 18g
- USB naar Lightning-kabel (zonne-/trein, telefoon opladen) 18g
- USB naar USB-C kabel (zonne-/trein, batterij opladen) 31g
- Snelle oplaadadapter voor telefoon 54g
- Verlichting
- Petzl Tactikka +RGB (3xAAA) Hoofdlamp 86g
- Xtorm 20W 10,000mAh Solar Bank met LED licht
- Smartphone
- Camera
- Smartphone iPhone
- Kleine Joby Gorilla Statief met telefoonhouder 71g
- Kompas & Kaarten
- Klein magnetisch kompas 29g
- Gedrukte kaarten indien nodig
- Notities & Documenten
- Paspoort/ID 40g
- Reisdocumenten
- Pinpas 24g (alle kaarten)
- Zorgverzekeringskaart
- DJH Hostelling International Kaart
- Wat contant geld/muntgeld 70g
- Klein notitieboekje
- Pen 8g
- Potloden 10g
Hygiëne & Overleving
Het is onvermijdelijk, dus leer hoe je het goed doet en houd het ver weg van waterbronnen. Ik ben geschokt hoe vaak het direct achter een Schutzhütte wordt gedaan zonder het te begraven. Ik heb de EHBO-kit voornamelijk gebruikt om kleine snijwonden te behandelen met betadine en pleisters, en om blaren te behandelen met speciale blarenpleisters. Het is een beetje aan de zware kant en ik moet de inhoud opnieuw bekijken. Toiletartikelen worden minder belangrijk naarmate de wandeling vordert, en zijn er vooral voor wanneer ik de wandeling beëindig en terugkeer naar de beschaving.
Ik neem vier extra schoenveters mee. Ze zijn sterke koorden, en ik heb er drie opgezet met karabijnhaken en tentharingbevestigingen voor mijn tentvlieg. Ze worden ook gebruikt om de vier hoeken van mijn poncho/tarp vast te binden als ik deze gebruik, of als waslijn. Het touw heeft de voorkeur als waslijn, gebruikt voor een centrale lijn voor een tarp onderkomen, om extra beschutting op te zetten in een blootgestelde Schutzhütte, als riem om de poncho te voorkomen dat hij fladdert in winderige omstandigheden, of om een rugzak op te hangen als deze niet in een tent wordt opgeborgen.
Tarp clips worden gebruikt voor de tarp en zijn ook handig voor het ophangen en drogen van items aan een rugzak. Wees voorzichtig met items die eraf vallen of worden afgeschaafd in het bos, want je merkt het misschien pas na kilometers. Ritsbandjes kunnen worden gebruikt voor reparaties, en rekbare haarelastieken zijn nuttig om verschillende redenen, vooral voor het vastmaken van items zoals tarps die baat hebben bij wat rekabsorptie tijdens windvlagen.
- Toilet
- Toiletpapier 115g
- Kleine schep 56g
- Eerste Hulp
- EHBO-kit 392g
- EHBO-handboek
- 3 verbanden
- Diverse pleisters
- Blarenpleisters
- Wattenstaafjes
- Betadine
- Latex handschoenen
- Plakband
- Schaar
- Pincet
- Tekentang
- Klein Zwitsers zakmes
- ORS Elektrolytzakjes
- Mondmasker
- Covid Test
- Nooddeken
- Sumatriptan
- Paracetamol
- Ibuprofen
- Aspirine
- Voltaren K
- Antihistaminica
- EHBO-kit 392g
- Hygiëne
- Plastic zak met toiletartikelen 225g
- Hygiënische doekjes
- Lichaamswas / Shampoo
- Tandpasta
- Tandenborstel
- Tandenstokers
- Scheermes
- Deodorant
- Kleine spiegel
- Zonnebrandcrème (rugzak taille, 77g totaal)
- Navulbare eau de toilette (rugzak taille)
- Microvezel reishanddoek/doekje 87g droog, tot 200g nat & uitgewrongen!
- Plastic zak met toiletartikelen 225g
- Insecten
- Klein navulbaar Deet-spray (rugzak taille)
- Muggennet voor het hoofd
- Functioneel
- Fluitje (geïntegreerd in rugzak)
- Karabijnhaken (diverse, geïntegreerd in rugzakgewicht)
- Reis kabelslot 68g
- 4x Schoenveters (schoenen, waslijn, tent, tarp – zie kamperen)
- 6m 3mm 125kg Nylon Paracord Touw 46g
- 4x Wasknijpers 7g elk
- Kabelbinders / Ritsbandjes (diverse)
- Haarelastieken (5x diverse) 2g elk
- Sleutelhangers (4x diverse) 1g elk
- Plastic zakken (diverse) 69g
- Reparatie
- Diverse tapes en patches (met ritsbandjes) 38g
Paklijst Doel
De motivatie die ik gebruik is het idee van solo doorwandelen van de 3000 km lange Te Araroa Trail in Nieuw-Zeeland, en deze doorwandel-uitrustingslijst is met dat in gedachten opgesteld. Ik heb in het verre verleden delen van die trail gewandeld, bijvoorbeeld de Tongariro Crossing zoals je hier ziet. Om hiervoor te trainen solo doorwandel ik Duitse langeafstandspaden tot 300 km lang, met de poging zelfvoorzienend te zijn van begin tot eind.
De Te Araroa is vergelijkbaar, maar niet zo lang als trails zoals de 4270 km lange Pacific Crest Trail (PCT). Beide trails hebben een maximaal bevoorradingsgedeelte van ongeveer 165 km (100 mijl). Dat is ruwweg gelijk in lengte aan de Hermannsweg (164 km) of Rothaarsteig (153 km), beide ongeveer 4-6 dagen stevig wandelen. Echter, het gedeelte op de Te Araroa loopt over de Richmond Alpine Track, die een moeilijk hoogteprofiel heeft, stijgend van 250 m tot regelmatig boven de 1500 m, en vereist ongeveer 9-11 dagen om het bevoorradingspunt te bereiken. Een succesvol wandeling van een dergelijk gedeelte is mijn ultieme doorwandel-uitrustingslijst doel.
Om te trainen en voor te bereiden kies ik kortere paden aan het begin van het seizoen zoals de 2-3 nachten Harzer-Hezen-Stieg (101 km) of de vergelijkbare lengte, maar meer uitdagende hoogteprofiel van de AhrSteig (108 km). Dit brengt me in vorm zonder te veel variabel gewicht in mijn uitrustingslijst te hoeven dragen. Het is ook een goede gelegenheid om mijn doorwandel-paklijst’s basis (niet-variabel) gewicht te beginnen herschikken. Van daaruit beginnen de afstanden te vergroten totdat ik aan het eind van het seizoen een langere doorwandeltocht kan proberen. Dan draag ik voorraden voor ongeveer 10 dagen om 300 km te proberen over gemakkelijk tot matig moeilijk terrein.
Dingen die ik overweeg voor mijn Trekking Paklijst
Eigenlijk een notitie voor mezelf om te blijven zoeken naar kortingen!
- Slaapzakvoering
- Sandalen
- Handschoenen
- Lichtere regenbroek
- Stevigere tarp met betere ringen, verbindingen
- Shorts / Bademode
- Toegewijde Nemo Dragonfly Grondzeil
- Nemo Coda 23/35 Endless Promise
- Lichtere Fleecejas