Over DeWandelaar

Een lange afstands wandelpad en GPX-bron voor doortrekkers, vanaf eind 2022 met routes van Duitsland.

Wie of wat is DeWandelaar?

Deze website is ontwikkeld door een doortrekker (thru-hiker) die in Amsterdam woont.

DeWandelaar gaat vooral over de voorbereiding en ervaringen van solo-uithoudingswandelingen. Dit omvat het maken van GPX-bestanden die werken met GPS-apparaten zoals smartphones en die essentiële informatie over de trektocht weergeven, zoals schuilplaatsen en waterbronnen. Door deze informatie op een website te plaatsen, kan deze gemakkelijk worden geraadpleegd en bijgewerkt. Andere wandelaars kunnen bijdragen om de informatie up-to-date te houden.

De naam ‘DeWandelaar’ werd geïnspireerd bij het lezen over Alfred Hamish Reed, een van de oorspronkelijke Nieuw-Zeelandse doortrekkers, en daar bekend als ‘The Happy Wanderer’. Die Duitse titel, ‘Der fröhliche Wanderer‘, was ook een van de vele liedjes die DeWandelaar als kind in de jaren zeventig en tachtig met zijn Duitse immigrantenfamilie zong op de paden van Nieuw-Zeeland!

Wat is Thru-hiking?

De definitie van DeWandelaar is “een langeafstandswandelpad beginnen en het tot het einde doortrekken”. Paden die DeWandelaar voorstelt zijn tussen 100 en 600 km lang en meestal vier of meer dagen.

DeWandelaar wil tijdens de trektocht zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Dat betekent beginnen met alles wat nodig is en dicht bij de natuur blijven tot het eindpunt is bereikt. Dit betekent plannen, voedsel, water en onderdak meenemen, en onderweg kamperen of wildkamperen. De keuze van de uitrusting op basis van de omstandigheden en de lengte van de tocht wordt een belangrijk onderdeel van de ervaring. Deze manier van wandelen laat de ontberingen genieten als een onvermijdelijk onderdeel van de tocht, en maakt de waardering voor het moderne comfort merkbaar wanneer het einde is bereikt.

DeWandelaar is geen doortrekpurist en oordeelt niet over de bijzonderheden. Sommigen gebruiken technologie, anderen niet. Sommigen wildkamperen, anderen verblijven aan het eind van elk traject in een accommodatie. Sommigen lopen een paar dagen, anderen een paar weken, of zelfs maanden. Iedereen heeft een ervaring. Een deel van het plezier is het ontmoeten van allerlei soorten wandelaars en andere natuurliefhebbers onderweg, het delen van verhalen, het helpen van elkaar en het leggen van contacten. Soms wordt dit in stilte overgebracht door een bemoedigende glimlach, knik of zwaai bij het passeren.