Burg Are en Altenahr © CC BY-SA DeWandelaar.NL

AhrSteig

108 km

3639 m

4070 m

611 m

3 - Zwaar

3 van 5

26 h

AhrSteig Kaart

Het officiële pad van de treinstations Blankenheim (Wald) naar Sinzig mist veel van de wijngaarden op de noordelijke hellingen van het Ahrdal. De 37 km lange Rotweinwanderweg van Altenahr naar Bad Bodendorf is een populaire route op zich, en ik raad een omweg aan naar het stuk tussen Altenahr en Mayschoß. Om naar de Rotweinwanderweg te komen vanaf de AhrSteig, neem de weg van Kreuzberg of volg het Teufelsloch GPX naar Altenahr. Om terug te keren naar de AhrSteig vanuit Mayschoß, gebruik de Saffenburg GPX.

Click/tap (top-right), then choose a track from the menu for an elevation graph to appear below the map. Hover, drag or swipe over the track and elevation graph for trackpoint data.

move mouse over a track or select one in control panel ...

Zie Data voor meer informatie..

AhrSteig GPX

Hoogtepunten van de AhrSteig

Zonsondergang over de Ahr rivier bij Insul
Ahr Rivier bij Insul © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Ahr Rivier

Afgezien van de Ahrquelle en de eerste kilometers, is nauw contact met de Ahr beperkt. Er is een mooie plek aan de rivier om je voeten te weken net voor Insul, dicht bij de Bergbau Informationsstätte 'Goldloch' schuilplaats.

Ruïnes van Kasteel Saffenburg boven de Ahr rivier vanaf de Rotweinwanderweg
Saffenburg vanaf Rotweinwanderweg © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Kasteelruïnes

Van alle kastelen is Saffenburg met de schuilplaats en de wijnautomaat misschien wel het meest aantrekkelijk. Burg Blankenheim, Aremburg en Burg Kreuzberg liggen op het pad, en een bezoek aan Burg Are is de moeite waard.

Villa Rustica Romeinse ruïnes in de buurt van Blankenheim
Villa Rustica Blankenheim © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Romeinse Ruïnes

De Villa Rustica uit de eerste eeuw en het terrein in Blankenheim is een perfecte introductie tot de Romeinse geschiedenis in de Ahrtregio. Buiten het pad is het Museum Römervilla in Ahrweiler mogelijk het meest indrukwekkend en best bewaard.

Hand houdt een tros Pinot Noir druiven vast in de Ahr wijnregio
Ahr Wijndruiven © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Ahr Wijnregio

Deze rode wijnregio strekt zich uit van Altenahr tot Heimersheim, echter neemt de route de tegenovergestelde zijde van het rivierdal ten opzichte van de meeste wijngaarden. Dicht bij de AhrSteig biedt Rech een goede gelegenheid om Ahr wijnen te proeven.

Wijngaarden rond Mayschoß in de Mittelahr vanaf de Rotweinwanderweg
Mayschoß vanaf Rotweinwanderweg © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Mittelahr

Overweeg om van Kreuzberg naar het begin van de Rotweinwanderweg in Altenahr te lopen, en dan langs Burg Are en Mayschoß naar Rech waar je weer aansluit op de AhrSteig, of doe een lus van Rech langs de rivierweg naar Altenahr.

Uitzicht vanaf de Krausberg uitkijktoren terwijl de zon opkomt over de Ahr- en Rijnvalleien
Uitkijktoren Krausberg © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Uitkijktorens

Helaas biedt het beboste Aremburg en de ontoegankelijke toren geen uitzicht, echter plaatsen zoals de Saffenburg, Krausberg, Neuenahrer Berg Turm en Feltenturm zijn spectaculair. Buiten het pad is Burg Are ook de moeite waard.

DeWandelaar zit op de oversized bank Sitzbank XXL Heimersheim
Sitzbank XXL Heimersheim © DeWandelaar.NL
DeWandelaar zit op de oversized bank Sitzbank XXL Heimersheim
Sitzbank XXL Heimersheim © DeWandelaar.NL

Introductie

Gelanceerd in 2012, snijdt de AhrSteig een pittoreske reis door het hart van het Ahrtal en de rode wijnregio in het zuidwesten van Duitsland, en verbindt het historische Blankenheim in het westen met het Barbarossa-stadje Sinzig in het oosten. Met een lengte van 100 kilometer, verrukt dit pad wandelaars terwijl het door de Eifel-regio gaat en de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts doorkruist. Ideaal voor solo langeafstandswandelaars die op zoek zijn naar een mix van solitude, engagement met de natuur, en filosofische ideeën om over na te denken, de AhrSteig is duidelijk gemarkeerd met een onderscheidend rood-en-blauw logo dat symbolen voor bergen en rivieren combineert, en doorkruist serene beboste gebieden, ruige rotsformaties, en af en toe langs de pittoreske rivier de Ahr, benadrukkend de natuurlijke schoonheid, cultureel erfgoed en wijnbouw van het gebied.

Het AhrSteig-pad heeft gevarieerde natuurlijke landschappen, en biedt een unieke mix van geologische kenmerken en schilderachtige schoonheid. De Ahr Eifel, lokaal bekend als Ahreifel, kenmerkt zich door een schilderachtige reeks van glooiende heuvels en uitgestrekte bossen, vormend een serene achtergrond voor het pad. Dit gebied, gekenmerkt door zijn weelderige vegetatie, biedt een habitat voor diverse wilde dieren en een vredig toevluchtsoord voor natuurliefhebbers. De Ahrbergen, of Ahrgebirge, vormen een significante natuurlijke attractie langs het pad. Hoewel niet torenhoog, presenteren deze bergen een ruig landschap dat wandelaars enige uitdaging biedt. Hun hoogste toppen bieden panoramische uitzichten over het Ahrtal, waardoor ze favoriet zijn bij fotografen onder ons.

Aan het begin van het pad markeert de Ahrquelle, de bron van de rivier de Ahr. Deze bescheiden bron, genesteld in een kelder in het dorp Blankenheim, geeft aanleiding tot de rivier die een centraal kenmerk van het pad wordt. De rivier de Ahr zelf slingert door het dal, vormgevend aan het landschap en creërend een diverse ecosysteem langs haar oevers. Het Ahrtal staat bekend om zijn met wijngaarden beklede heuvels en natuurlijke schoonheid. Dit dal, gevormd door de rivier de Ahr, toont een rijke mix van flora en fauna, en biedt wandelaars een rustige maar boeiende natuurlijke omgeving om te verkennen.

Cultureel en historisch is de AhrSteig eveneens verrijkt met bezienswaardigheden die verhalen vertellen van het verleden. Villa Rustica in Blankenheim is een goed bewaard Romeins landgoed dat teruggaat tot de 1e tot 3e eeuw, en biedt inzicht in het oude plattelandsleven. De ruïnes van Saffenburg en Burg Are zijn significante historische locaties langs het pad. De ruïnes van Saffenburg, daterend uit het begin van de 11e eeuw, en Burg Are, opgericht in het begin van de 12e eeuw, bieden een blik op het middeleeuwse leven en de architectuur, echoën verhalen van heren en veldslagen, en staan als een ontroerende herinnering aan het feodale verleden van het gebied.

Het Klooster Calvarienberg (Kloster Kalvarienberg) in Ahrweiler, opgericht in het begin van de 17e eeuw, dient als een opmerkelijk voorbeeld van barokarchitectuur en religieuze geschiedenis. Dit voormalige klooster, nu een school en klooster, vertegenwoordigt de blijvende invloed van religieuze instellingen in de regio. De Sint-Pieterskerk in Sinzig (Die Pfarrkirche St. Peter), gebouwd in de 12e eeuw, is een voorbeeld van Romaanse architectuur. De kerk is significant voor haar historische en architecturale waarde, en biedt bezoekers een venster op de invloed van religie op het leven van vroegere gemeenschappen.

Kenmerken van het Pad

Details van de padmarkering en routelogo, moeilijkheidsgraad, aanbevolen uitrusting en padcertificering.

Het officiële AhrSteig logo in rood en blauw

Het pad en de omwegen gerelateerd aan overstromingen zijn goed gemarkeerd in beide richtingen. Op de westelijke helft van het pad is het logo geheel blauw, de oostelijke helft geheel rood. Ik raad altijd een GPS-apparaat aan en af en toe de voortgang te controleren.

Omhoogkijkend naar een steil gedeelte van het AhrSteig langeafstandswandelpad
Moeilijkheidsgraad AhrSteig © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Hoewel slechts 108km lang, kan het hoogteprofiel uitdagend zijn. Goede balans, stevige, enkelondersteunende schoenen en wandelstokken worden aanbevolen. Waterbeheer in de warmere maanden moet overwogen worden.

Logo Wanderbares Deutschland Kwaliteitsroute

De AhrSteig was gecertificeerd als een Kwaliteitspad, maar verloor dat na de overstromingen van 2001. Hoewel begaanbaar was het eind 2023 nog niet opnieuw geaccrediteerd, een nieuwe inspectie van het pad zal pas plaatsvinden nadat de wederopbouw is voltooid.

De Ahrquelle bron van de Ahr rivier in het dorp Blankenheim
Ahrquelle Blankenheim © CC BY-SA DeWandelaar.NL
De Ahrquelle bron van de Ahr rivier in het dorp Blankenheim
Ahrquelle Blankenheim © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Start: Blankenheim

Blankenheim, genesteld in een pittoreske vallei aan de westelijke rand van de Ahrbergen, is een dorp rijk aan geschiedenis en omgeven door de natuurlijke schoonheid van de Eifelregio. Een van de meest gekoesterde natuurlijke kenmerken is de Ahrbron (Ahrquelle), de bron van de rivier de Ahr. Deze bron, verborgen in een kelder uit 1726 in het hart van het dorp, biedt niet alleen een unieke attractie, maar markeert ook het begin van het Ahrsteig-wandelpad, dat natuurliefhebbers van dichtbij en ver aantrekt.

De geschiedenis van Blankenheim is zowel rijk als gevarieerd en strekt zich uit over eeuwen. De Romeinen vestigden zich duidelijk in het gebied in de eerste eeuw na Christus, terwijl de eerste vermelding van de naam “blancium” in documenten dateert uit 721 na Christus. Het Eifelmuseum is een goede plek om meer te ontdekken, met tentoonstellingen die bezoekers een uitgebreid overzicht bieden van de geologie, natuurhistorie en culturele evolutie van de regio. Door zijn exposities vangt het museum de essentie van het unieke landschap en erfgoed van het Eifelgebied, waardoor het een must-visit is voor diegenen die in het verleden van het gebied willen duiken.

Architectonische hoogtepunten zijn er in overvloed in Blankenheim, die zijn middeleeuwse erfgoed tentoonstelt. Onder zijn juwelen staan de Herderstoren (Hirtenturm) en de Georgstoren (Georgstor) als getuigenissen van de middeleeuwse verdedigingswerken van het dorp. Daterend uit de 16e en 17e eeuw, waren deze torens cruciaal in de verdediging van Blankenheim, waarbij de Georgstoren een donkerdere rol aannam in de annalen van de geschiedenis als een site voor de marteling en processen van beschuldigde heksen. De St. Mariä Himmelfahrtkerk, daterend uit 1495, is een ander architectonisch juweel, met indrukwekkende gotische elementen. De Villa Rustica Romeinse ruïnes, daterend van de eerste tot de vierde eeuw na Christus, bieden een kijkje in de invloed van het Romeinse tijdperk op de regio. Burg Blankenheim (Kasteel Blankenheim), met zijn oorsprong in de 12e eeuw, domineert de skyline van het dorp en dient als een historisch fort en adellijke residentie.

Wat praktische zaken betreft, Blankenheim is bereikbaar met het openbaar vervoer, hoewel de opties beperkt kunnen zijn. De dichtstbijzijnde grote treinverbinding is in Kall, met busdiensten die verbindingen bieden naar Blankenheim-Wald. Verdere bussen of een wandeling van enkele kilometers brengen je naar het dorp. Accommodatie in Blankenheim omvat een verscheidenheid aan opties, van de DJH Jeugdherberg gelegen binnen het kasteel tot kleinere hotels en pensions zoals Hotel Finkenberg, die tegemoetkomen aan verschillende budgetten en voorkeuren. Hoewel het dorp een kleine selectie aan restaurants en afhaalgelegenheden heeft, zijn de winkelfaciliteiten enigszins beperkt. De dichtstbijzijnde supermarkt bevindt zich ten noordoosten van het dorpscentrum, bereikbaar met een korte busrit of langere wandeling.

Iets om over na te denken – Heksenprocessen

Tijdens de late 16e en vroege 17e eeuw beleefde de stad, gelegen binnen het historische graafschap Manderscheid Blankenheim-Gerolstein, een van haar meest betreurenswaardige periodes. Dit tijdperk, diep verweven in de turbulentie van de Duitse Heksenprocessen (Hexenprozesse), zag een alarmerend hoog aantal executies. Hoewel de drijvende krachten achter deze vervolgingen vaak worden toegeschreven aan het bijgeloof van die tijd, naast de religieuze beroeringen van de Dertigjarige Oorlog, Reformatie en Contrareformatie, onthult een nauwkeuriger onderzoek een complex web van bijdragende factoren. Economische neergangen, verergerd door de klimatische hardheid van de Kleine IJstijd, leidden tot wijdverspreide misoogsten en voedseltekorten. Deze directe ontberingen, verergerd door de terugkerende verwoestingen van de Zwarte Pest, wakkerden een alomtegenwoordige morele paniek en angst aan over de bevolking, wat een omgeving creëerde die rijp was voor zondebokken.

In deze turbulente historische context trad Dr. Johannes Möden naar voren, een man wiens levensverhaal verweven was met de donkerdere aspecten van dit tijdperk. Möden, die een doctoraat “iuris utriusque” had verworven – wat duidt op expertise in zowel het burgerlijk als kerkelijk recht – droeg een reputatie van zijn knappe uiterlijk, gewetenloos karakter en libertijnse levensstijl, gekenmerkt door vrouwenverslinderij en extravagantie, ondanks dat hij belast was met schulden. Zijn aspiratie voor zijn verschillende zonen, die hij met zijn vrouwen had verwekt, om een kwaliteitsonderwijs te ontvangen, zette hem ertoe aan te verhuizen naar Munstereifel. Daar nam hij de rol van burgemeester aan, omarmend een feodale levensstijl terwijl zijn schulden opliepen.

De situatie nam een ernstige wending toen Graaf Johann Arnold van Blankenheim, een figuur gekenmerkt door zijn vrome en “schijnheilige” houding, zijn bezorgdheid uitte over de kwaadaardige invloed van duivelse machten en het spirituele welzijn van zijn onderdanen. Als reactie benoemde hij Möden om toezicht te houden op de heksenprocessen, waarmee de beruchte rechter een onheilspellende kans kreeg.

De demografische momentopname van Blankenheim in 1621, bestaande uit 63 volwassen mannen en een geschatte totale bevolking van 250 binnen het dorp (Dorff) en een soortgelijk aantal in het omliggende dal (Dahl), biedt een schril decor voor de daaropvolgende tragedies. In 1627, onder Mödens losbandige en meedogenloze leiderschap, martelde het gerecht ten minste 15 inwoners, voornamelijk vrouwen, genadeloos en veroordeelde hen tot de dood op beschuldiging van hekserij. In 1629 hadden de heksenprocessen ten minste 70 personen in het bredere Keizerlijke graafschap Blankenheim in hun greep, waarbij de meeste slachtoffers ‘barmhartig’ gewurgd of verbrand op de brandstapel werden na door marteling verkregen bekentenissen. Hiervan waren 16 uit het Dorff of Dahl van Blankenheim. Het wordt geschat dat rond 50 mensen uit Blankenheim zelf tussen 1597 en 1634 hun leven verloren, wat neerkomt op bijna 10 procent van de bevolking.

De acties van Dr. Johannes Möden, onder de beschermende schijn die hem geboden werd door Graaf Johann Arnold van Blankenheim, het juridische kader, en de kerkelijke autoriteit van die tijd, presenteren een huiveringwekkend verhaal van misogynie, uitbuiting en wreedheid. Met gebruikmaking van zijn machtsposities, vervolgde Möden actief, vervolgde en executeerde degenen die beschuldigd waren van hekserij. Zijn ijver diende niet alleen het grimmige doel van het handhaven van een misleide gerechtigheid, maar stelde hem ook in staat rijkdom te vergaren door de bezittingen van degenen die hij veroordeelde te claimen. Dit sinistere aspect van Mödens carrière culmineerde in zijn dood in 1663, waardoor hij een complexe erfenis achterliet.

Möden was een figuur van contrasten, die zowel intellectuele bekwaamheid als een kwaadaardige geest belichaamde. Zijn vermogen tot welbespraakte discours en intellect werd overschaduwd door zijn meedogenloze ambitie en een onverzadigbare verlangen naar persoonlijke verheerlijking. Deze karaktertrekken sluiten nauw aan bij wat in de hedendaagse psychologie bekend staat als de ‘Donkere Driehoek’ – een constellatie van drie persoonlijkheidstrekken: Narcisme, gekenmerkt door een opgeblazen gevoel van eigenbelang en een diepe behoefte aan bewondering; Machiavellisme, gedefinieerd door manipulatief gedrag, bedrog en een cynische minachting voor moraliteit; en Psychopathie, gekenmerkt door een gebrek aan empathie, impulsiviteit en antisociaal gedrag.

De overeenkomst van Mödens kenmerken met de Donkere Driehoek suggereert een persoonlijkheid die wordt gekenmerkt door een diepgaand gebrek aan empathie, een manipulatieve en uitbuitende aard, en een groots gevoel van zelf. Deze eigenschappen vergemakkelijkten zijn opkomst naar macht, maar leidden ook tot zijn beruchtheid, en markeerden hem als een sociopathische figuur wiens acties aanzienlijk bijdroegen aan een van de meest tragische hoofdstukken in de geschiedenis van de Rijn- en Moezelregio’s. De menselijke kosten van Mödens acties — aangedreven door angst, bijgeloof, en misbruik van macht — lieten een blijvend litteken achter op het collectieve geheugen van het gebied, dienend als een sombere herinnering aan de gevaren die geposeerd worden door individuen die de donkerste aspecten van de menselijke persoonlijkheid belichamen.

Mödens nalatenschap staat dus niet alleen als een getuigenis van het individuele vermogen tot kwaadwilligheid, maar ook van de maatschappelijke kwetsbaarheid voor manipulatie door degenen die macht uitoefenen zonder geweten. Zijn verhaal omvat de diepgaande impact die een enkel, diep gebrekkig individu kan hebben op de loop van de geschiedenis, onderstrepend de noodzaak van waakzaamheid en ethische integriteit in posities van autoriteit.

Sint-Pieterskerk Sinzig
Sint-Pieterskerk Sinzig © CC BY-SA DeWandelaar.NL
Sint-Pieterskerk Sinzig
Sint-Pieterskerk Sinzig © CC BY-SA DeWandelaar.NL

Einde: Sinzig

Sinzig is gelegen in een regio rijk aan natuurlijke en historische betekenis, genesteld tussen de stromende wateren van de rivier de Ahr en haar monding, en de majestueuze Rijn. Dit gebied maakt deel uit van de “Gouden Mijl,” een vruchtbare strook langs de Rijn die weelderige landschappen en wijngaarden herbergt, waardoor het een pittoreske locatie is voor zowel bezoekers als locals.

De geschiedenis van Sinzig gaat terug tot de oudheid, met bewijzen van de Urnenveld- en Hallstattculturen die duiden op vroege menselijke nederzetting. De regio kreeg prominentie in historische teksten tijdens Julius Caesar’s Gallische Oorlogen, met name zijn oversteek van de Rijn, wat het strategische belang van het gebied benadrukt. De Romeinse periode liet een significante indruk achter op Sinzig, met archeologische vondsten die wijzen op een bruisende nederzetting compleet met ambachtsbedrijven rond 40 na Christus. Tijdens het Heilige Roomse Rijk verhoogde de locatie van Sinzig aan de Via Regia, een belangrijke middeleeuwse handelsroute, verder zijn status, vooral onder het bewind van Frederik Barbarossa, die de stad meerdere keren in de 12e eeuw bezocht. De 20e eeuw bracht uitdagingen, met het Rheinwiesenlager, een krijgsgevangenenkamp aan de Gouden Mijl, dat de donkerdere momenten van het gebied belicht. Recenter veroorzaakten de overstromingen van 2021 in Sinzig wijdverbreide verwoesting, wat een significante gebeurtenis markeert in de hedendaagse geschiedenis van de stad.

Het Sinzig Lokale Historie Museum, gehuisvest in Kasteel Sinzig, biedt bezoekers een diepgaande duik in het rijke verleden van de stad, van haar oude wortels tot moderne tijden. De collecties van het museum omvatten artefacten uit de Romeinse tijd en tentoonstellingen die de evolutie van de stad in detail beschrijven, waardoor het een belangrijk punt van interesse is voor geschiedenisliefhebbers.

Architectonisch heeft Sinzig verschillende opmerkelijke structuren. Het Paleis (Königspfalz), dat teruggaat tot de eerste documentatie in 762, diende als een significant koninklijke en militaire basis in feodale tijden toen koningen reisden en er geen officiële hoofdsteden waren. Deze Königspfalz werd in de loop van de tijd vervangen door een Tiendhof (Zehnthof), een feodale belastingdienst, en weerspiegelt de verschuivende dynamiek van de middeleeuwse periode. De St. Peter Parochiekerk, een laat-Romaans gebouw uit het Staufer-tijdperk, staat bekend om zijn architecturale schoonheid en historische betekenis. Het neoklassieke Stadhuis, gebouwd tussen 1834 en 1837, en Kasteel Sinzig, gebouwd in een neogotische stijl tussen 1854 en 1858, tonen verder de architecturale diversiteit en historische diepte van de stad.

Sinzig Bahnhof is gemakkelijk bereikbaar via de treinlijn Keulen naar Koblenz (of Mainz), met een tussenstop in Bonn. Hoewel supermarkten in overvloed aanwezig zijn in de stad, kan het vinden van accommodatie enige verkenning vereisen. Overweeg grote boekingsplatforms of bezoek de website van Sinzig voor opties. Sommige keuzes, zoals Tappes Hofgarten in Westum, liggen op korte loopafstand maar kunnen kleine omwegen van het AhrSteig-pad met zich meebrengen.

Portret van DeWandelaar in het Teufelsloch bij Altenahr en de AhrSteig
Teufelsloch Altenahr © DeWandelaar.NL
Portret van DeWandelaar in het Teufelsloch bij Altenahr en de AhrSteig
Teufelsloch Altenahr © DeWandelaar.NL

De Ervaring van DeWandelaar

Toen me gevraagd werd waarom ik oorspronkelijk voor het AhrSteig-pad koos, is de reden eenvoudig: ‘A’ voor AhrSteig stond bijna aan het begin van een wandelgids die ik bezit. Mijn interesse werd in eerste instantie gewekt omdat de reis van drie dagen overeenkwam met mijn beschikbare tijd, de locatie dicht bij Nederland lag, en mijn nieuwsgierigheid naar Duitse Pinot Noir (Spätburgunder) en Riesling, dankzij een Nieuw-Zeelandse wijnwinkel die ik vroeger in Amsterdam runde. Het einde van het pad, de Gouden Mijl-vlakten tussen Sinzig en de Rijn was ook de locatie van een Rheinwiesenlager krijgsgevangenenkamp, en aangezien mijn grootvader voor hij in 1945 naar Frankrijk werd verscheept in zo’n kamp was gehouden, wilde ik het zelf zien.

Verder onderzoek naar de AhrSteig bracht aan het licht de ernstige overstromingen in juli 2021 waarbij 135 mensen hier het leven verloren, en een scherpe herinnering aan de verwoesting die ik onlangs in Nieuw-Zeeland had meegemaakt. Paden daar werden vernietigd door Cycloon Gabrielle in februari 2023, waardoor ik een geplande wandeling moest annuleren en omwegen moest maken. Deze verbinding met catastrofe gaf me een gevoel van solidariteit met de AhrSteig-regio. Als reactie besloot ik de lokale economie te ondersteunen door mijn verblijf, waarbij ik koos voor betaalde accommodatie en een paar lokale wijnen proefde.

Ik wandelde het pad in drie dagen begin september 2023, startend vanaf station Blankenheim Wald. Mijn reis leidde me door Villa Rustica, met verkenning van opmerkelijke plekken in Blankenheim zoals de Ahrquelle en het kasteel, met een verblijf in Hotel Finkenburg. Er is een gebrek aan hutten op de westelijke helft van het pad en de uitdagende hitte, piekend op 38°C in Mittelahr, maakte water tot een zorg. Ik bevond me kritisch laag aan water, zelfs water filterend uit de Ahr op de tweede dag vanwege de schaarste aan bronnen. Mijn advies: sla water in in Blankenheim. Mijn eerste nacht was in een hut nabij Insul.

De volgende dag bracht me richting Rech, waar ik onbedoeld de afslag naar het kasteel van Saffenburg miste – een opmerkelijke omweg niet direct op het pad. In Rech week ik kort af van de AhrSteig voor een zijtripje, maakte een lus naar Altenahr via de hoofdweg en rivier, klom naar Burg Are, en wandelde toen de Rotweinwanderweg boven Mayschoß terug naar Rech. Hier verbleef ik in Hotel Haus Appel en vulde mijn water aan. Op de laatste dag leidde de intense hitte ertoe dat ik per ongeluk de afslag naar Neuenahrer Berg Turm miste, en koos ik ervoor om de Felten Turm nabij Sinzig over te slaan, rechtstreeks naar beneden Waldweg naar Tappes Hofgarten Hotel in Westum. De volgende ochtend liep ik door Sinzig, langs het kasteel, Barbarossabeeld, Sinziger Leeuw, Stadhuis, St. Pieterskerk en Zehnthof voor ik mijn reis bij het treinstation afsloot.

Terugkerend naar de Ahr met mijn familie tijdens een wijnfestivalweekend, verbleven we in Hotel zur Traube in Altenahr, een weekendervaring die ik ten zeerste aanbeveel voor wijnliefhebbers. Ik greep de kans om te verkennen wat ik had gemist tijdens mijn wandeling: de Saffenburg vanuit Mayschoß, en het Schwarzes Kreuz en Teufelsloch vanuit Altenahr — elk zeker een bezoek waard. Terugdenkend aan mijn avonturen, zou ik adviseren af te wijken van de AhrSteig in de buurt van Altenahr om de prachtige uitzichten van de Rotweinwanderweg naar Mayschoß te ervaren. Hier, de Ahr oversteken om de ruïnes van de Saffenburg te bezoeken voordat je weer aansluit op de AhrSteig verrijkt de reis met een proefje van de lokale wijnbouw — een element te belangrijk om over te slaan voor iedereen die niet van plan is terug te keren.

Referenties

Externe websites en bronnen die gebruikt zijn om deze pagina te maken.

Data

Data kunnen verschillen van andere bronnen. Initiële GPX-trackdata verkregen van ahrsteig.de 1. Dit wordt gewijzigd om start- en eindstations van openbaar vervoer, persoonlijke ervaring en compatibiliteit met OpenStreetMap-tegels in te sluiten. Minimale decimale graad coördinaten van trackpunten worden gebruikt om de bestandsgrootte te verminderen. Websitekaarten en GPX-bestandscoördinaten kunnen verschillende decimale nauwkeurigheid hebben om bestandsgroottes en laadtijden te verminderen. GPX-bestanden zijn tot 5 decimalen nauwkeurig of beter dan 1,11m nauwkeurigheid. Hoogte wordt aangepast met de best beschikbare terreindata. Stijging en daling worden berekend door een optelsom te maken van de toename of afname tussen elke GPX-trackpunt. Afstand van het pad houdt rekening met helling tussen trackpunten. Tijd in uren wordt berekend met behulp van een gemiddelde wandelsnelheid van 5 km/u en houdt rekening met snelheidsveranderingen door helling.

Open Data

Toegeschreven Open Data en content kunnen worden geïmporteerd van het Duits Nationaal Toeristenbord (GNTB), de Open Data Toerisme Alliantie (ODTA), en andere bronnen onder de Creative Commons CC BY-SA licentie. Deze data en content kunnen worden gewijzigd. Aanvullende toewijzing is opgenomen in het paginaschema, zichtbaar met een tool zoals de Schema.org validator. Andere data of content op deze pagina is auteursrechtelijk beschermd door DeWandelaar of andere entiteiten. Neem contact op met DeWandelaar als u twijfelt over het auteursrecht.